Eskişehir'de limonata tezgâhı: iki arkadaşın okul harçlığı macerası

Eskişehir'de 10 yaşındaki Doruk ile arkadaşı Mert, yaz boyunca tanesi 15 TL'den limonata satarak günlük 200-400 TL kazanıyor; kazancı eşit paylaşıyorlar.

Yayın Tarihi: 10.08.2026 11:32
Güncelleme Tarihi: 10.08.2026 11:32

Eskişehir'de limonata tezgâhı: iki arkadaşın okul harçlığı macerası

İşin hikâyesi:

Eskişehir'de yaşayan 10 yaşındaki Doruk Köroğlu ile arkadaşı Mert Karataş, yaz tatilini boş geçirmemek ve ortaokula hazırlanırken kendi harçlıklarını çıkarmak için ev yapımı limonata satmaya başladı. Evlerinde hazırladıkları içeceği sokakta yoldan geçenlere sunan ikili, basit bir tezgâhla gelir elde etmeyi hedefliyor.

Günlük kazanç ve çalışma düzeni:

Çocuklar limonataları tanesini 15 TL'den satıyor. Günlük satışları genelde 2 ile 4 şişe arasında değişse de zaman zaman 6 şişeye kadar ulaştıkları oluyor. Bu performansla kişi başı günlük kazançları ortalama 200-400 TL arasında seyrediyor. Çalışmalarını akşam ezanına kadar sürdürüyor ve hedefledikleri miktarı topladıklarında evlerine dönüyorlar.

Aile desteği ve kazanılan disiplin:

Ailelerin desteğini alan çocuklar, kazandıkları parayı eşit şekilde paylaşıyor. Doruk, 'Ortaokula geçtiğim için harçlık topluyorum. Limonataları evde yapıyoruz. Yoldan geçen vatandaşlara satıyoruz. Tanesini 15 liradan veriyoruz' derken, Mert de 'Çalışmadığım zamanlarda evde erken yatıyordum, uyku düzenim bozuluyordu. Şimdi hem çalışıp harçlığımızı çıkarıyoruz hem de günümüzü değerlendiriyoruz' diyerek deneyimin sadece maddi değil, kişisel disiplin açısından da faydalı olduğunu vurguladı.

ESKİŞEHİR'DE ORTAOKULA GEÇEN İKİ ARKADAŞ, YAZ TATİLİNİ BOŞ GEÇİRMEMEK VE OKUL HARÇLIKLARINI...

ESKİŞEHİR'DE ORTAOKULA GEÇEN İKİ ARKADAŞ, YAZ TATİLİNİ BOŞ GEÇİRMEMEK VE OKUL HARÇLIKLARINI ÇIKARMAK AMACIYLA SOKAKTA LİMONATA SATMAYA BAŞLADI.

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.