Çifteler'de Sigara Bırakma Polikliniği açıldı
Eskişehir'de tütünle mücadele hizmetleri, Çifteler Toplum Sağlığı Merkezi bünyesinde kurulan Sigara Bırakma Polikliniği ile kırsalda da erişime açıldı. Uygulama, kırsal ilçelerde yaşayan vatandaşların aile sağlığı merkezleri aracılığıyla profesyonel desteğe ulaşmasını kolaylaştırıyor.
Tütünle mücadelede birinci basamak güçlendiriliyor
Tütün ürünleri, bağımlılık potansiyeli yüksek maddeler arasında yer almakta ve kalp-damar hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları ve bazı kanser türleri için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bu nedenle sigarayı bırakmak isteyen bireylere hekim denetiminde danışmanlık ve tedavi sunulması halk sağlığı açısından kritik önem taşıyor.
Hizmet kapsamı ve tedavi süreci
Poliklinikte görev yapan Aile Hekimi Uzm. Dr. Zahide Uğurlu Kaya, sigarayı bırakmak isteyenlere bireysel danışmanlık sağlayacak. Muayene ve değerlendirme sonrasında her hasta için kişiye özel tedavi planı hazırlanacak; gerektiğinde ilaç tedavisi ve davranışsal danışmanlık desteği verilecek.
Erişimin genişlemesi ve hedefler
Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla il genelinde sigara bırakma polikliniği sayısı yeni açılan merkezle birlikte 16'ya ulaştı. Müdürlük, yıl sonuna kadar bu sayıyı 20'ye çıkarmayı hedefliyor. Bu genişleme, kırsal bölgelerde sağlık hizmetlerine erişimi artırarak tütünle mücadelede ilk basamağın etkinliğini yükseltmeyi amaçlıyor.
Açılışta vurgulananlar
Açılışa İl Değerlendirme Komisyonu Başkanı Uzm. Dr. Burcu Işıktekin Atalay, Sağlık Hizmetleri Başkanlığında görevli Dr. Füsun Kahya ve Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Biriminden Sağlık Memuru Şeref Biçer katıldı. Toplantıda tütünle mücadelede birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesinin önemi öne çıkarıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü, toplum sağlığını korumaya yönelik bu tür uygulamaları yaygınlaştırmaya devam ederek kırsal ve kentsel alanlardaki erişim eşitliğini sağlamayı hedefliyor.
ESKİŞEHİR’DE TÜTÜNLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ BİR ADIM DAHA ATILARAK ÇİFTELER TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ’NDE KURULAN SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ, VATANDAŞLARA HİZMET VERMEYE BAŞLADI.