DOLAR
42,71 -0,04%
EURO
50,24 -0,07%
ALTIN
5.874,3 0,56%
BITCOIN
3.686.765,1 -0,53%

Eski İsrailli Yetkili, Gazze'nin İşgalinin Tel Aviv'de Kriz Yaratacağını Belirtti

Eyal Hulata, Gazze'nin işgalinin İsrail hükümetinde uzun süreli karışıklığa yol açacağını ve esir kurtarma şansını azaltacağını ifade etti.

Yayın Tarihi: 06.08.2025 16:51
Güncelleme Tarihi: 06.08.2025 16:51

Eski İsrailli Yetkili, Gazze'nin İşgalinin Tel Aviv'de Kriz Yaratacağını Belirtti

Eski İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Eyal Hulata, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ni işgal etme kararının, Tel Aviv yönetiminde uzun süreli derin bir karışıklık doğuracağına ve esirlerin sağ kurtulma şansını ortadan kaldıracağına dair uyarıda bulundu. Hulata, İsrail devlet televizyonu KAN'a yaptığı açıklamada, "Gazze'nin tamamının işgal edilmesi" kararının, ülke yönetimini belirsizlik içine sürükleyeceğini ifade etti.

Hulata, "(Gazze'nin işgal edilmesi) Bu plan, rehinelerin sağ olarak geri getirilmesi şansını ortadan kaldıracaktır ve Hamas’ı bitirme hedefimize ulaşabileceğimizden de emin değilim" şeklinde konuştu.

Netanyahu'nun, İsrailli esirlerin tutulduğu düşünülen bölgeler dahil, Gazze Şeridi'nin tamamını yeniden işgal etme yönündeki adımları, İsrail içindeki siyasi anlaşmazlıklara yol açtı. Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir ile Başbakan Netanyahu arasında Gazze'ye yönelik saldırılar ve bölgenin tamamının işgal planları üzerine sert tartışmalar yaşandığı bildirildi.

Zamir, Gazze'deki Hamas'ı serbest bırakmaya zorlamayı amaçlayan bir kuşatma planı önerdi ve Netanyahu'nun işgal planının "stratejik bir tuzak" olduğuna dikkat çekti. Bu tür bir planın hem esirlerin hayatını tehlikeye atacağını hem de İsrail ordusunu yıllarca yoracağını belirtti.

Netanyahu'nun Gazze Şeridi'nin işgali dahil, askeri operasyonları görüşmek üzere Güvenlik Kabinesi'ni perşembe akşamı toplayacağı bildirildi. Gazze'de, yakınları esir tutulan İsraillilerin sık sık düzenlediği gösterilerde, Netanyahu hükümetine Hamas ile esir takası anlaşmasına varılması çağrısında bulunuluyor. Gazze'de mevcut durumda 20'si sağ olmak üzere 50 İsrailli esirin bulunduğu tahmin ediliyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı