Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Eski Blue Origin yöneticilerinin yönettiği gizli bir şirketin Ay madenciliği yapmayı planladığı ortaya çıktı!

Eski Blue Origin liderlerinin gizli Ay şirketi Interlune'un Ay madenciliği planları olduğu öğrenildi. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

Yayın Tarihi: 08.02.2024 17:22
Güncelleme Tarihi: 08.02.2024 17:22

Eski Blue Origin yöneticilerinin yönettiği gizli bir şirketin Ay madenciliği yapmayı planladığı ortaya çıktı!

Eski Blue Origin yöneticilerince yönetilen gizli bir şirket olan Interlune, kuantum hesaplamayı ve dahası füzyon gücünü ölçeklendirmek amacıyla kullanılabilecek ender bir helyum izotopu için Ay’da madencilik yapmayı hedefliyor.

Geçen hafta ortaya çıkan bazı dosyalar, şirketin kısa süre önce 15,5 milyon dolarlık yeni sermayeyi kapattığına işaret etti. Daha önce Interlune 2,69 milyon dolar değerindeki bir ön tohum turu toplamıştı. Fakat sermaye artırımının gerekçesi şimdiye kadar tam olarak anlaşılamamıştı.

Interlune'un 2022 ilkbaharı ve geçen yılın sonbaharı tarihli ve TechCrunch tarafından görüntülenen iki gizli sunum destesi, şirketin Ay helyum-3 (He-3) için kaynak çıkarma donanımı inşa ve test etmek amacıyla bu fonu aradığını gösteriyor.

ay

"ÇIĞIR AÇAN BİR ÇIKARMA METODU"

Interlune, en son sunumunda Ay regolitinden He-3 için "çığır açan bir çıkarma metodu" bulduğunu kaydediyor. Bir habere göre şirket, ölçeklenebilir fiziksel tesisleri etkin bir biçimde yapmak amacıyla diğer donanımlar ile birlikte sedan büyüklüğünde çıkarıcılar üretiyor. Fakat helyumun nasıl depolanabileceği veya Dünya'ya nasıl geri taşınabileceği konusunda bir açıklama yapılmadı.

He-3 helyumu, kararlı bir izotop olarak biliniyor. Dünya’nın manyetik alanıyla güneş rüzgârından korunurken, Ay, bu rüzgârın bombardımanına maruz kalıyor ve He-3 gibi yüksek enerjili parçacıklar Ay yüzeyinde birikiyor. Dünya'da He-3'ün en bol kaynağı, nükleer silahlarda kullanılan insan yapımı bir element olan trityumun bozunması olduğu belirtiliyor. Interlune, gelecek senelerde kuantum hesaplama, tıbbi görüntüleme, uzay itici ve füzyon gibi alanların etkisiyle He-3'e olan talebin katlanarak yükseleceğini tahmin ediyor. Öyle ki 2040’a kadar senelik talebin 4 bin km’a ulaşacağını tahmin ediliyor. Bu oranın şu anda yalnızca beş kg olduğu bildiriliyor.