Erzurum Türk Ocağı: Kongre Binasındaki 322 eserin yenileme sürecinde Erzurum'da muhafaza edilmesi sağlanmalı

Erzurum Türk Ocağı Başkanı Nizam Işık, Erzurum Kongre Binası'ndaki 322 eserin yenileme sürecinde Erzurum'da korunmasını, endişelerin giderilmesini ve çalışmanın hızlandırılmasını istedi.

Yayın Tarihi: 08.06.2026 10:32
Güncelleme Tarihi: 08.06.2026 10:35

Erzurum Türk Ocağı: Kongre Binasındaki 322 eserin yenileme sürecinde Erzurum'da muhafaza edilmesi sağlanmalı

Erzurum Türk Ocağı: Kongre Binasındaki eserler Erzurum'da korunmalı

Erzurum Türk Ocağı Başkanı Avukat Nizam Işık, Erzurum Kongre Binasında sergilenen eserlerin Ankara’ya nakledilmesi yönündeki haberler üzerine yaptığı değerlendirmede, bu eserlerin yenileme sürecinde Erzurum’da muhafaza edilmesi ve eserlerin bir daha geri gelmeyebileceği yönündeki şüphelerin giderilmesi gerektiğini belirtti.

Teknik inceleme, kapanma ve kamuoyunun tepkisi

Yapılan teknik incelemelerde depreme karşı güçlendirilmesi gerektiği tespit edilen ve ziyarete kapatılan tarihi Erzurum Kongre Binasında sergilenen 322 parça nadide eserin yenileme sürecinde Erzurum’da muhafaza imkânı bulunmadığı gerekçesiyle Ankara’ya nakledileceği yönündeki haberlerin, eserlerin bir daha Erzurum’a dönmemesi ihtimali üzerine Erzurum kamuoyunda tepkilere yol açtığına dikkat çekildi.

Işık, "Daha önce Erzurum Kongresi mührünün Ankara’ya götürülmesi ve bu nadide eserin artık Erzurum’da sergilenmiyor oluşu kamuoyunda meydana gelen tepkileri haklı kılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Kongre mirasının korunmasının önemi

Işık, Erzurum Kongresi'nin "Milli Mücadelenin ve Cumhuriyete giden yolun en önemli kilometre taşlarından biri" olduğunu vurgulayarak, bu nedenle Erzurum'a "Cumhuriyeti kuran şehir" ünvanı verildiğini hatırlattı. Kongre tarihini yansıtan eserlerin, kongrenin gerçekleştiği mekânda, tarihi Erzurum Kongre Binasında sergilenmesinin önemine işaret etti.

Atatürk Üniversitesi'nin muhafaza iddiası

Işık, "Her ne kadar yenileme sürecinde bu eserlerin Erzurum’da muhafaza imkânının bulunmadığı belirtiliyorsa da Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, bu eserlerin üniversitede muhafaza edilebileceğini açıklamış bulunmaktadır" dedi. Atatürk Üniversitesinin geçmişte Kültür Bakanlığı ile işbirlikleri yaptığına dikkat çekilerek, söz konusu eserlerin üniversitede sağlıklı şekilde muhafaza edilebileceği değerlendirildiğinde kamuoyundaki endişelerin giderilebileceği belirtildi.

Işık ayrıca tarihi eserlerin korunmasının kültürel mirası korumak, kimlik ve aidiyet duygusunu güçlendirmek, bilimsel araştırmalara katkı sağlamak ve turizmi desteklemek açısından taşıdığı önemi vurguladı.

Yetkililere çağrı: İşbirliği ve hız

Erzurum kamuoyunun hassasiyeti dikkate alınarak, Valilik, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Atatürk Üniversitesi ve hatta Büyükşehir Belediye Başkanlığı işbirliği ile eserlerin yenileme sürecinde Erzurum’da muhafaza edilmesinin sağlanması gerektiğini söyleyen Işık, "Yenileme çalışmalarının bir an önce başlaması ve mümkün olan en kısa sürede bitirilerek aylardır kapalı olan tarihi Kongre Binası derhal ziyarete açılmalıdır" çağrısında bulundu.

Erzurum Türk Ocağı olarak konunun takipçisi olunacağını belirten Işık, ilgili ve yetkilileri Erzurum kamuoyundaki hassasiyete uygun davranmaya davet etti.

ERZURUM TÜRK OCAĞI BAŞKANI AVUKAT  NİZAM IŞIK,

ERZURUM TÜRK OCAĞI BAŞKANI AVUKAT NİZAM IŞIK,

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.