Erzurum Kongre Binası deprem performansı yetersiz bulundu, müze geçici olarak kapatıldı

Erzurum Kongre Binası'nın 2025 teknik incelemelerinde deprem performansı yetersiz bulundu; Erzurum Resim ve Heykel Müzesi 6 Ocak 2026 itibarıyla geçici olarak ziyarete kapatıldı.

Yayın Tarihi: 07.01.2026 18:14
Güncelleme Tarihi: 07.01.2026 18:14

Erzurum Kongre Binası deprem performansı yetersiz bulundu, müze geçici olarak kapatıldı

Erzurum Kongre Binası deprem performansı yetersiz bulundu, müze geçici olarak kapatıldı

Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, deprem performansının yetersiz olduğu tespit edilen Erzurum Kongre Binası'nın 6 Ocak 2026 tarihi itibarıyla geçici olarak ziyarete kapatıldığı bildirildi.

Kapanış gerekçesi

Açıklamada, Milli Mücadele'nin önemli simgelerinden biri olarak korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı statüsünde tescilli olan yapının, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tahsisinde olduğu ve 2018 yılından bu yana Erzurum Resim ve Heykel Müzesi olarak hizmet verdiği hatırlatıldı.

2025 yılı içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve ilgili kurumlar arasında sağlanan koordinasyon kapsamında yapılan teknik incelemelerde, yapıda yıllar içinde meydana gelen depremler nedeniyle yapısal sorunlar oluştuğu, taşıyıcı sisteminin ağır hasar aldığı ve yapılan sismik ile yapısal analizler sonucunda binanın deprem performansının yetersiz olduğu tespit edilmiştir denildi.

Gelecek adımlar

Yetkililer, ziyaretçi ve çalışanların can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla müzenin ziyarete kapatılması ve binanın tahliyesine yönelik gerekli idari ve teknik süreçlerin başlatıldığını belirtti. Açıklamada müzenin 6 Ocak 2026 itibarıyla geçici olarak ziyarete kapatıldığı vurgulandı.

Yapının restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütüleceği, çalışmalar tamamlandığında müzenin aslına uygun şekilde korunarak, çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda sergileme, erişilebilirlik ve ziyaretçi deneyimi standartları gözetilerek yeniden halkın ziyaretine açılacağı bildirildi.

ERZURUM İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMADA, DEPREM PERFORMANSININ...

ERZURUM İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMADA, DEPREM PERFORMANSININ YETERSİZ OLDUĞU TESPİT EDİLEN ERZURUM KONGRE BİNASI, 6 OCAK 2026 TARİHİ İTİBARIYLA GEÇİCİ OLARAK ZİYARETE KAPATILDI.

ERZURUM İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMADA, DEPREM PERFORMANSININ...

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.