Erzurum'da şifa bahçeleri açıldı, yapay trüf ormanı kuruldu
Erzurum Orman Bölge Müdürü Serkan Karakurt, Erzurum Şifa Bahçeleri ve trüf mantarı envanter çalışmalarının hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağını bildirdi. Projeler; üretim, eğitim, araştırma ve farkındalık yaratma amacıyla hayata geçirildi.
şifa bahçeleri projesi
Doğanın iyileştirici gücünü geleceğe taşımak amacıyla başlatılan Erzurum Şifa Bahçeleri Projesi kapsamında, Erzurum Orman Fidanlık Şefliği'nde 1,5 dekarlık alana tıbbi ve aromatik bitkilerden oluşan bir şifa bahçesi kuruldu. Proje, gıda, kozmetik, geleneksel ve tamamlayıcı tıp ile aromaterapi gibi alanlarda kullanılan bitkileri halkla buluşturmayı ve bu bitkilerin ev ortamlarında da yetiştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor.
2025 yılı ilkbahar ve sonbahar döneminde bahçeye dikilen fidanlar şunlardır: 7 bin 435 lavanta, 1 bin 190 kekik, 650 zufa otu, 1 bin 700 adaçayı, 225 ekinezya, 320 karamürver, 110 melisa, 390 nane ve 72 kırlangıç otu, toplam 15 bin adet fidan. 2026 yılı ilkbaharında ise 1 bin sarı kantaron, 500 koni çiçeği, 1 bin oğul otu ve 500 İstanbul kekiği olmak üzere toplam 3 bin adet fidan daha dikildi.
Karakurt, şifa bahçelerinin sadece üretim alanı olmadığını; aynı zamanda orman okulu projesi kapsamında eğitim, bilimsel projeler ve toplumun doğayla bağını güçlendirme potansiyeli taşıdığını vurguladı.
yapay trüf ormanı ve envanter çalışmaları
Trüf mantarı, gelişimini tamamen toprak altında tamamlayan, patatese benzer yapıya sahip ve siyah ile beyaz türleri bulunan bir yer altı mantarıdır. Başta meşe ağaçlarının ve bazı çalımsı türlerin kökleriyle simbiyotik ilişki kurar. Ekonomik değeri yüksek olan trüf mantarlarının protein ve mineral içerikleri diğer mantarlara göre daha zengindir; kilogram fiyatları çeşit ve kaliteye göre değişmekte olup ülkemizde 100 ila 750 Euro arasında değerlendirilmektedir.
Bölge Müdürlüğü, ilk defa yapay trüf ormanı tesis etti. Erzurum İli Aşkale İlçesi Cephanelik Ağaçlandırma sahasında 2,0 ha alanda hazırlıklar tamamlanarak toplam bin 50 adet trüf aşılanmış mikorizalı meşe fidanı toprakla buluşturuldu. Erzincan'da ise Refahiye Damlaca köyünde 1,0 ha alana 550 adet, Üzümlü Ocakbaşı köyünde 1,0 ha alana 550 adet olmak üzere Erzincan genelinde toplam 2,0 ha alana bin 100 adet trüf aşılanmış mikorizalı meşe fidanı
Envanter ve planlama çalışmaları için 2025 yılında özel eğitimli köpeklerle arama işlemleri gerçekleştirildi. Erzurum Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Erzurum Horasan ve İspir Orman İşletme Şefliklerinde toplam 19 bin 969 ha alanda yapılan envanterde yaklaşık 3 bin 500 kg trüf tespiti yapıldı. Erzincan Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluğunda; Erzincan-Çayırlı-Kemah-Tercan ve Üzümlü Orman İşletme Şefliklerinde toplam 30 bin 992 ha alanda yaklaşık 6 bin 117 kg trüf, Refahiye Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluğunda Refahiye-İliç ve Tekçam Orman İşletme Şefliklerinde ise toplam 62 bin 845 ha alanda yaklaşık 12 bin 500 kg trüf tespiti bildirildi.
Bölge Müdürlüğü, ilk defa trüf mantarı satışı yaparak ekonomik katkı sağladı. Envanter ve planlama çalışmaları tamamlanan 2024 yılından bu yana toplam bin 900 kg trüf satışı gerçekleştirildi; Orman Genel Müdürlüğü'ne tarife bedeli üzerinden 60 bin TL, ülke ekonomisine ise yaklaşık 28 milyon 500bin TL katkı sağlandığı bildirildi.
Sonuç: Erzurum'da kurulan şifa bahçeleri hem halkın tıbbi ve aromatik bitkilere erişimini kolaylaştıracak hem de eğitim ve araştırma olanakları sunacak; yapay trüf ormanı ve geniş envanter çalışmaları ise bölgesel ekonomik değer üretimine katkı sağlıyor.
Erzurum'da toprağın altı da üstü de hazine: Şifa Bahçeleri kapılarını açıyor, yapay trüf ormanı tesis edildi