Erzurum'da Alturna Tohumlu Buğdayın Hasadı Başladı
Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi'ne ait tarlada kurak hava ve kış şartlarına dayanıklı tescilli Alturna tohumundan yetiştirilen buğdayın hasadı başladı.
Üniversitenin Mehmet Sekmen Caddesi üzerinde yer alan 450 dekarlık alanda düzenlenen programda, biçerdöverlerle susuz bir ortamda yetiştirilen buğdayın hasadına girişildi.
Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haluk Çağlar Kaymak, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitenin 10 bin dekarlık tarım arazisine sahip olduğunu belirtti. Hasat edilen Alturna buğday çeşidinden memnun olduklarını belirten Kaymak, yaklaşık 450 dekarlık araziden dönüm başına 400-450 kilogram verim beklediklerini söyledi.
Susuz Yetiştiricilik ve Üretim Hedefleri
Üniversitenin tarım üretim süreçlerine ilişkin değerlendirmelerini sürdüren Kaymak, "Erzurum'daki verimin bizi mutlu edecek seviyede olduğunu düşünüyoruz çünkü susuz yetiştiricilik yapıyoruz. Hasat edilen ürünleri bölgedeki fabrikalara ve tohum üretimi yapanlara tohumluk olarak satıyoruz" dedi.
Kaymak ayrıca, döner sermaye oluşturduklarını ve 19 işçilerine ücret ödediklerini ifade etti. Geçen yıl karabuğdayda Türkiye üretiminin %10'unu gerçekleştirdiklerini belirten Kaymak, 2500 ton olan toplam kara buğday üretiminden yaklaşık 220 tonunu kendilerinin sağladığını aktardı. Bu yıl için buğday beklentileri ise 1000 tonun üzerinde, kara buğdayda ise 300 tona yaklaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Slajlık mısırda da dekara 7-8 ton civarı ürün elde ettiklerini sözlerine ekledi.
Programa, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ve çeşitli davetlilerin katıldığı belirtildi.
Erzurum'da Atatürk Üniversitesine ait tarlada kurak hava ve kış şartlarına dayanıklı tescilli "Alturna" tohumundan yetiştirilen buğdayın hasadı yapıldı.
Erzurum'da Atatürk Üniversitesine ait tarlada kurak hava ve kış şartlarına dayanıklı tescilli "Alturna" tohumundan yetiştirilen buğdayın hasadı yapıldı.