Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Erdoğan ve Miçotakis’ten Atina’da barış mesajı

Türkiye ve Yunanistan arasında yıllardır devam eden sorunların çözümü için önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. Ortak basın toplantısında konuşan liderler, iki ülke arasında işbirliği ve diyalogun geliştirilmesi için irade gösterdiler.

Yayın Tarihi: 07.12.2023 16:49
Güncelleme Tarihi: 07.12.2023 16:49

Erdoğan ve Miçotakis’ten Atina’da barış mesajı

Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 5’inci toplantısı kapsamında resmi ziyarette bulunduğu Yunanistan’da Başbakan Kiryakos Miçotakis’i kabul etti. Erdoğan, “Biz, Ege’yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Türkiye-Yunanistan olarak atacağımız ortak adımlarla tüm dünyaya örnek olalım arzusundayız.” dedi.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması, ulaştırma projelerinin hayata geçirilmesi, turizm ve kültürel alanda ilişkilerin geliştirilmesi gibi konularda mutabık kaldıklarını söyledi.

EGE VE DOĞU AKDENİZ’DE DİYALOG VURGUSU

Erdoğan, Ege ve Doğu Akdeniz’deki tutumlarını görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, “Mevcut sorunlarımızı yapıcı diyalogla çözmek istiyoruz. Bu konuda dışişleri bakanlarımızın çalışmalarını destekliyoruz. İki ülke arasında güven artırıcı önlemler alınması, askeri gerilimin azaltılması, istikşafi görüşmelerin sürdürülmesi, bölgesel işbirliği platformlarının oluşturulması gibi hususlarda ortak irade ortaya koyduk.” dedi.

Erdoğan, Kıbrıs meselesinin de adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak, “Kıbrıs’ta iki devletli çözüm modelinin desteklenmesi, tüm bölgenin yararına olacaktır. Bu konuda uluslararası toplumun da yapıcı bir rol üstlenmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

atina

FİLİSTİN’E DESTEK

Erdoğan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını da kınayarak, “Yaşananların, Gazze halkının toplu şekilde cezalandırılmasına dönüşmesi, çoğunluğu çocuk ve kadın 17 bin masum Filistinli sivilin katledilmesi, vicdanları yaralamaktadır. Türkiye olarak Filistin halkının yanındayız ve haklarını savunmaya devam edeceğiz. Yunanistan’ın da bu konuda duyarlı olmasını ve uluslararası toplumun harekete geçmesini sağlamasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Yunanistan’da teröristlere barınma imkanı sağlayan Lavrion Kampı’nın kapatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Yunanistan’da teröristlere barınma imkanı sağlayan benzeri kampların oluşmaması için dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdim. Terörle mücadelede işbirliği yapmamız, iki ülke arasındaki güveni artıracaktır.” dedi.

MİÇOTAKİS: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan gerek turizm gerek kültürel alanda ilişkileri geliştirmek istediklerini vurgulayarak, "Sayın Başbakan ile görüşmelerimizde Ege ve Doğu Akdeniz'deki tutumlarımız hakkında görüş alışverişinde bulunduk ve dışişleri bakanlarımızın bu konudaki çalışmaları, kararlı bir şekilde ele almalarını istedik. Mevcut sorunlarımızı yapıcı diyalog, iyi komşuluk ve uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek çabalarla çözüme kavuşturmak samimi temennimizdir." diye konuştu.

Miçotakis ile terörle mücadele alanındaki işbirliğinin nasıl geliştirilebileceğini de ele aldıklarını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu minvalde beklentilerimizi bir kez daha dile getirdik. Özellikle Lavrion Kampı'nın kapatılmasını memnuniyetle karşıladık. Yunanistan'da teröristlere barınma imkanı sağlayan benzeri kampların oluşmaması için dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdim. Yunanistan'daki Türk azınlığı ve ülkemizdeki Rum azınlığı, beşeri ve kültürel zenginliğimizin yapı taşlarıdır. Azınlıkların huzur ve refahının artması, ilişkilerimizi olumlu yönde etkileyecektir. Batı Trakya Türk azınlığının durumunda uluslararası hukukun gerektirdiği iyileştirmelerin yapılması yönündeki beklentilerimizi ifade ettik. Kıbrıs meselesinin, adadaki gerçekler temelinde, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması, tüm bölgenin yararına olacaktır."

"İKİ KARDEŞ ARASINDA DAHİ ANLAŞMAZLIKLAR OLURKEN..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan'ın aynı denizi, aynı coğrafyayı, aynı iklimi, hatta birçok alanda aynı kültürü paylaşan iki komşu ülke olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

"İki kardeş arasında dahi anlaşmazlıklar olabilirken, iki komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme iradesidir. Biz, Ege'yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Türkiye-Yunanistan olarak atacağımız ortak adımlarla tüm dünyaya örnek olalım arzusundayız. Açık söylüyorum, bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Yeter ki hüsnüniyetle hareket edelim, büyük resme odaklanalım, denizi geçip, derede boğulanlardan olmayalım. Değerli Kiryakos'un da bizimle aynı kanaati paylaştığını görmekten ayrıca büyük bir memnuniyet duyuyorum."

Miçotakis'e nazik ev sahipliği için teşekkür eden Erdoğan, "Görüşmelerimizin ülkelerimiz ve halklarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Önümüzdeki toplantı için Ankara'da kendilerini misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyacağımızı da ifade etmek istiyorum." dedi.

Erdoğan ve Miçotakis, basın toplantısının ardından Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 5’inci toplantısına katıldılar. Toplantıda, iki ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı.