DOLAR
42,8 0%
EURO
50,14 -0,01%
ALTIN
5.972,47 0,01%
BITCOIN
3.771.832,08 -0,12%

Erdoğan: Türkiye savunma ihracatında 11. sırada; İstanbul Tersanesi'nde deniz platformları töreni

İstanbul Tersanesi'ndeki törenle Hızırreis, Ç-159, ULAQ ve PNS Khaibar teslimleri ile Seferihisar’ın sac kesimi gerçekleştirildi; Erdoğan savunma ihracatının 11. sırada olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 20.12.2025 15:55
Güncelleme Tarihi: 20.12.2025 15:55

Erdoğan: Türkiye savunma ihracatında 11. sırada; İstanbul Tersanesi'nde deniz platformları töreni

İstanbul Tersanesi'nde Deniz Platformlarının Hizmete Girişi ve Sac Kesim Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda düzenlenen "Deniz Platformlarının Hizmete Giriş, Bayrak Çekme ve İlk Sac Kesim Töreni"ne katıldı. Törende; Pakistan MİLGEM Projesi 2’nci gemisi Khaibar’ın Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne teslimi, Açık Deniz ve Karakol Gemisi Projesi kapsamında inşa edilen Akhisar’ın Romanya’ya teslimi ve Koçhisar’a bayrak çekilmesi gerçekleştirildi.

Tören kapsamı

Törende ayrıca; TCG Hızır Reis denizaltısının, Ç-159 çıkarma gemisinin ve ULAQ insansız deniz aracının hizmete girişleri ile Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi kapsamında inşa edilecek 7’nci geminin, Seferihisar’ın ilk sac kesimi yapıldı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmelerine vurgu yaparak, "şu an savunma ihracatında dünyanın 11. en büyük ülkesiyiz." dedi ve tersane çalışanlarına teşekkür etti. Erdoğan, gemilerin en son teknolojiyle donatıldığını belirtti ve kardeş Pakistan donanmasına teslim edilecek platformların hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan, ULAQ insansız deniz aracı hakkında şu bilgiyi paylaştı: "ULAQ’ın bir özelliği Türk mühendislerinin geliştirdiği yüzde 90 yerlilik oranına sahip marin motorunu kullanmasıdır."

Strateji, üretim ve ihracat hedefleri

Erdoğan savunma sanayindeki başarının bütüncül bir stratejiyle sağlanacağını vurguladı: "Denizde etkin olmadan karada caydırıcı olamazsınız." ARGE’den seri üretime dek süreçlerin yerli ve milli kaynaklarla yönetildiğini belirtti ve son 11 aylık dönemde savunma ve havacılık ihracatının %30 artarak 7 milyar 445 milyon dolara ulaştığını aktardı.

Ayrıca Erdoğan, 2028 hedefi olarak 11 milyar dolarlık ihracat ile savunma ve havacılık ihracatında ilk 10’a girme amacını paylaştı. Konuşmasında, "Dünyada kendi savaş gemisini geliştirip denize indiren 10 ülkeden biri Türkiye’dir." ifadesine de yer verdi.

Güven, yerlilik ve barış vurgusu

Erdoğan, savunma sanayiinde yerli sermaye oranının yüksekliğine dikkat çekerek %80 yerli sermaye seviyesine ulaşıldığını söyledi ve eleştirilere karşı moral uyarısında bulundu: "Morallerimizi bozmaya, cesaretimizi kırmaya çalışanlara aldanmayın, prim vermeyin."

Konuşmasının sonunda Erdoğan, Türkiye’nin hiçbir ülkeyle çatışma istemediğini belirterek, hedefin savaşa hazırlanmak değil barışı korumak olduğunu vurguladı ve Pakistan’a selam gönderdi.

Tören sonrası uygulamalar ve katılımcılar

Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Açık Deniz ve Karakol Gemileri 7. gemisi Seferihisar’ın sac kesimini gerçekleştirdi. Erdoğan, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Naveed Ashraf’a PNS Khaibar ile komutanlık sembolünü verdi. Ayrıca PNS Khaibar ve Koçhisar gemilerinin bayrakları ile Hızırreis, Ç-159 ve ULAQ araçlarının flandraları Erdoğan tarafından gemi komutanlarına takdim edildi.

Törene Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, İstanbul Tersanesi Komutanı Tümamiral Recep Erdinç Yetkin, Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Naveed Ashraf ve Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Dünyada kendi savaş gemisini geliştirip denize indiren 10 ülkeden biri...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Dünyada kendi savaş gemisini geliştirip denize indiren 10 ülkeden biri Türkiye'dir"

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.