Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Erdoğan: İstanbul sürecini canlandırmaya hazırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan ziyareti kapsamında Başbakan Viktor Orban ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı, Türkiye-AB ilişkileri ve Gazze’deki durum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, taraflardan talep olması halinde yarım kalan İstanbul sürecini canlandırmaya hazır olduklarını söyledi.”

Yayın Tarihi: 18.12.2023 21:17
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 21:17

Erdoğan: İstanbul sürecini canlandırmaya hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile görüştü. Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşı, Türkiye-AB ilişkileri ve Gazze’deki durum hakkında açıklamalarda bulundu.”

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Erdoğan, görüşmelerinde Türkiye-AB ilişkilerinin önemine vurgu yaptı.

2024’te AB dönem başkanlığını üstlenecek Macaristan’ın güçlü bir şekilde Türkiye’nin üyeliğini destekleyeceğini duyduğunu belirten Erdoğan, ‘Türkiye, AB’nin stratejik ortağıdır.

AB’nin güvenliği, refahı ve istikrarı için Türkiye’nin katkısı büyüktür. Türkiye-AB ilişkilerinin yeni bir ivme kazanması için çalışmaya devam edeceğiz.’ dedi.”

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının bölgesel ve küresel barış ve güvenlik için tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Erdoğan, ‘Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyuyoruz. Ukrayna’nın yanındayız. Rusya ile de iyi ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz. Diplomatik çözüm odaklı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini seslendiriyoruz. Taraflardan talep olması üzerine yarım kalan İstanbul sürecini canlandırmaya hazırız.’ diye konuştu.”

GAZZE’DEKİ DURUM

Erdoğan, Gazze’de İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını kınadı. Erdoğan, ‘Gazze’de İsrail vahşetini sona erdirme konusunda çalışıyoruz. 1967 sınırında bağımsız Filistin devletinin tesisinin artık kaçınılmaz olduğunu gördük. Uluslararası toplumun, İsrail’e doğru mesajların verilmesi ve yaşanan katliamın sona erdirilmesi noktasında asli bir sorumluluğu bulunuyor. Acil ateşkesin tesisi ve çatışmaların yayılmasının önlenmesi için Türkiye olarak ilk günden beri yoğun diplomatik çaba harcıyoruz.’ şeklinde konuştu.”

Erdoğan, Macaristan ziyaretinin ikili ilişkileri güçlendireceğini ve bölgesel meselelere çözüm bulunmasına katkı sağlayacağını belirtti.

Erdoğan, ‘Türkiye ve Macaristan, tarihi ve kültürel bağları olan iki dost ve müttefik ülkedir. Bu yılın ilk 11 ayı itibarıyla ticaret hacmimiz geçtiğimiz yılı geride bırakarak 4 milyar dolara yaklaştı. 6 milyar dolara ulaşma konusunda kararlıyız. Ticaret ve yatırımlarımıza ivme kazandıracağız. Savunma sanayii ve enerji konusunda ilişkimizi güçlendirmeyi planlıyoruz. Konsey toplantımızda ikili ilişkimizi gözden geçirdik.’ dedi.”