Erdoğan Avusturya ziyaretinde ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefini açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avusturya Başbakanı Christian Stocker ile görüşmesinde ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefini ve iki ülke arasındaki iş birliği önceliklerini paylaştı.

Yayın Tarihi: 10.08.2026 19:04
Güncelleme Tarihi: 10.08.2026 19:04

Erdoğan Avusturya ziyaretinde ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefini açıkladı

Erdoğan-Stocker görüşmesinin öne çıkan başlıkları:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Christian Stocker ile yapılan ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke ilişkilerinde yakalanan pozitif ivmeyi ve gündemdeki öncelikleri değerlendirdi. Erdoğan, 2025 yılında ulaşılan yaklaşık 4,5 milyar dolarlık ticaret hacminin bu yıl 5 milyar dolar hedefine taşınacağına inandığını yineledi.

Görüşmede tarihi ve köklü ilişkilere vurgu yapan Erdoğan, Avusturya Türk toplumunun iki ülke için ortak bir değer olduğunu belirtti ve Stocker’ı Ankara’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmelere dair görüş alışverişi de toplantının kapsamındaydı.

Ekonomi ve ticaret:

Erdoğan, ekonomik ilişkilerin somut göstergelerini paylaştı: ülkemizde binin üzerinde Avusturya firması faaliyet gösteriyor, Avusturya menşeli doğrudan yatırımlar 11 milyar doları aşmış durumda ve Türkiye’nin Avusturya’daki yatırımları 1 milyar dolara yaklaşıyor. Bu rakamlar aralarındaki potansiyelin net bir işareti olarak değerlendirildi.

Ayrıca mevcut Karma Ekonomik Komisyon mekanizması yerine Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi kurulmasının daha faydalı olacağı vurgulandı ve komitenin ilk toplantısının yıl bitmeden yapılmasının hedeflendiği bildirildi.

Bölgesel gündem ve güvenlik:

Erdoğan, dış politikada Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlama hedefinin önceliğini koruduğunu, Avusturya’nın Suriye’nin yeniden inşasına katkısını önemsediklerini söyledi. Orta Doğu’da kalıcı barış için iki devletli çözüme bağlılık ve Gazze’ye insani yardımların kesintisiz ulaştırılmasının güncelliğini koruduğu ifade edildi. Balkanlar’da istikrarın sürmesi de iki ülkenin ortak öncelikleri arasında yer aldı.

Toplantıda enerji, kritik mineraller, yüksek teknoloji, ulaştırma ve savunma sanayi gibi alanlarda iş birliği potansiyeline işaret edilerek, özellikle Orta Koridoru güçlendirecek stratejik projelerin birlikte hayata geçirilebileceği belirtildi.

Avusturya Şansölyesi Christian Stocker ise Türkiye’yi güvenlik ve göç konusunda kilit bir ülke olarak tanımladı. Stocker, Türkiye’nin on yılı aşkın süredir çok sayıda Suriyeli sığınmacıyı kabul ve bakım altında tutmasını takdir ettiklerini, yasa dışı göç, organize suç ve insan ticaretiyle mücadelede iş birliğinin önemli olduğunu vurguladı. Üçüncü ülke vatandaşlarının iadeleri gibi konularda Türkiye ile ortak çabaların sürdüğünü ve yeni bir göç krizinin ancak ortak hareketle önlenebileceğini söyledi.

Stocker ayrıca Türkiye’nin Ukrayna-Rusya savaşı bağlamındaki çabalarını ve Orta Doğu’daki diplomatik ağırlığını takdir ettiklerini belirtti. Hürmüz Boğazı’nın kalıcı olarak açılması ve seyrüsefer özgürlüğünün sağlanmasının önemine dair görüş birliği de not edildi.

Genel değerlendirmede, iki lider ekonomik hedefler, bölgesel güvenlik ve insani yardımlar başta olmak üzere geniş bir gündemi ele aldıklarını, iş birliğinin derinleştirilmesi için somut adımlar atma niyetinde olduklarını dile getirdiler.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, AVUSTURYA BAŞBAKANI CHRİSTİAN STOCKER İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İKİLİ VE...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, AVUSTURYA BAŞBAKANI CHRİSTİAN STOCKER İLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİ İKİLİ VE HEYETLER ARASI GÖRÜŞMELERİN ARDINDAN ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ.

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.