Erdoğan: 2025'te ihracatta Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 2025 ihracat rakamları programında ekonomiye ve ihracata ilişkin verileri paylaştı. Erdoğan, 2025'in ihracatta ve büyümede önemli kırılma noktaları içerdiğini belirtti.
Ekonomik büyüme ve GSYH
Erdoğan, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı üçüncü çeyreğinde 1 trilyon 538 milyar dolar seviyesine ulaştığını ve böylece yeni bir kayıt kırıldığını söyledi. Ülkenin 21 çeyrektir kesintisiz büyüme serisini sürdürdüğünü vurguladı ve 2025 üçüncü çeyrekteki büyümenin yüzde 3,7 olarak gerçekleştiğini hatırlattı.
İhracatta rekorlar
Aralık ayında aylık bazda 26,4 milyar dolar ile yeni bir ihracat rekoru kaydedildiğini açıklayan Erdoğan, mal ihracatının geçen yıla göre yüzde 4,5 artışla 273,4 milyar dolar seviyesine ulaştığını bildirdi. Erdoğan, 2025'te Cumhuriyet tarihinin en büyük ihracatının gerçekleştirildiğini ifade etti ve mal ile hizmet ihracatının toplamının 396,5 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirtti.
İhracatta öncü iller ve sektörler
İhracatta ilk beş ilin sıralamasını paylaşan Erdoğan, en fazla ihracat yapan illerin sırasıyla İstanbul (57,8 milyar dolar), Kocaeli (35,2 milyar dolar), İzmir (23,6 milyar dolar), Bursa (20 milyar dolar) ve Tekirdağ (13,2 milyar dolar) olduğunu söyledi. İthalatın 2025'te 365,5 milyar dolar olarak kapandığını kaydetti.
Otomotiv sektöründe yıllık üretimin 1,5 milyon araç seviyesinde olduğunu, sektör ihracatının 41,4 milyar dolar ile yıllık bazda yüzde 11,8 artış gösterdiğini belirtti. Makineler ve elektrikli makineler ihracatı yüzde 4 artarak 43,7 milyar dolar seviyesine çıktı. Savunma ve havacılıkta ise 2002'de 248 milyon dolar olan ihracatın 2025'te 9 milyar 870 milyon dolar seviyesine ulaştığını dile getirdi.
Hedefler ve bölgesel ticaret
Erdoğan, 2025'te hizmetler ihracatı hedefinin 121 milyar dolar olduğunu, Eylül ayında bu hedefe 121,9 milyar dolar ile ulaştıklarını ve yılsonunda hizmetler ihracatının 123 milyar doları aşmasının beklendiğini açıkladı. 2026 hedeflerini de paylaşan Erdoğan, mal ihracatında 282 milyar dolar, hizmetler ihracatında 128 milyar dolar olmak üzere toplam 410 milyar dolar hedefine işaret etti.
Bölgesel dağılıma ilişkin olarak 2025'te ihracatın İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleriyle 73,7 milyar dolar, Türk Devletleri Teşkilatı ile 11 milyar dolar, AB üyesi olmayan Balkan ülkelerine 5,6 milyar dolar, Amerika-Kanada-Meksika bölgesine ise 19,2 milyar dolar civarında gerçekleştiğini aktardı. Avrupa ile ticaret hacminin 232,7 milyar dolar düzeyine çıktığını belirtti ve Gümrük Birliği'nin modernizasyonunun gerekliliğine dikkat çekti.
Dış politika ve küresel gelişmeler
Erdoğan, dış ticaret ve ekonomi hedeflerinin küresel gelişmelerden bağımsız değerlendirilemeyeceğini vurgulayarak, küresel belirsizliklerin Türkiye'yi de etkilediğini söyledi. Gazze, Rusya-Ukrayna savaşı ve bölgesel istikrar konularına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin her iki tarafla da ilişkilerini sürdürdüğünü ve barış çabalarına destek vereceklerini belirtti.
Siyasi değerlendirme
Türkiye'nin uluslararası dengelerde vazgeçilmez bir aktör haline geldiğini ifade eden Erdoğan, Türkiye'yi yanına alanın kazanacağını, dışlamaya yönelik girişimlerin sonuçsuz kaldığını savundu. Dış politikada dost kazanma ve çatışmalardan menfaat devşirmeme ilkelerini öne çıkardı.
Erdoğan konuşmasını, 2025 ihracat ve büyüme verilerinin ülkeye, millete ve ilgili taraflara hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.
CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN, İSTANBUL KONGRE MERKEZİ'NDE 2025 YILI İHRACAT RAKAMLARININ AÇIKLANDIĞI PROGRAMDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU.