Bist 100
10.166,95 0%
DOLAR
32,18 0,03%
EURO
35,07 -0,1%
ALTIN
2.454,99 -0,02%

Epic Games, Avrupa’da kendi İOS mağazasını açacak!

Epic Games, bu yıl Avrupa Birliği ülkelerinde kendi iOS mağazasını açmayı planlıyor. Apple, bu kapsamda Epic’e bir geliştirici hesabı bile verdi.

Yayın Tarihi: 17.02.2024 09:45
Güncelleme Tarihi: 17.02.2024 09:45

Epic Games, Avrupa’da kendi İOS mağazasını açacak!

Epic Games, Apple'ın Avrupa Birliği'ndeki (AB) iOS geliştirici hesabını eski haline getirdiğini duyurdu. Bu, geliştiricinin bu yıl içinde iOS cihazları için dijital bir mağaza açmayı planladığı anlamına geliyor. Daha da önemlisi, bu sayede kullanıcılar Fortnite'ı iPhone'larına kolayca indirebilecek.

Şirket, ocak ayında oyun mağazasını ve Fortnite'ı iOS'a getireceğini açıklamıştı. Fakat Apple'ın kendisine bir geliştirici hesabı verip vermeyeceği belli değildi. Bu hesap, geliştiricilerin Apple'ın çeşitli platformlarında uygulama ve içerik dağıtmasını çok daha kolay hale getiriyor.

Tüm bunlar AB'nin 7 Mart'ta resmen yürürlüğe girecek olan yeni Dijital Piyasalar Yasası (DMA) sayesinde gerçekleşiyor. Yasa, Apple'ın App Store'u gibi büyük hizmetleri "kapı bekçileri" olarak tanımlıyor ve uyum içinde kalmaları için rakip ürünlerle birlikte çalışabilir hale gelmelerini emrediyor. Bu durumda DMA, tüm geliştiricilerin resmi App Store dışından ödeme almalarını ve iOS'ta uygulama dağıtmalarını sağlayacak. Üçüncü taraf bir satış platformu tarafından satılan uygulamaların, potansiyel olarak zararlı içeriğin tespit edilmesi ve kaldırılması için şirketin Noter tasdik süreci aracılığıyla Apple tarafından onaylanması gerekiyor.

epic games

APPLE İLE EPİC ARASINDA PEK ÇOK ANLAŞMAZLIK YAŞANDI

Apple ile Epic arasında, şirketin Fortnite'ın iOS sürümünde kendi uygulama içi ödeme seçeneğini kullanmaya başlamasından bu yana pek çok anlaşmazlık yaşandı. Kendi ödeme işlemlerini kullanarak Fortnite oyuncularına sattığı kozmetik yükseltmeler ve güçlendirmelerden aldığı yüzde 30'luk pay artık Apple'ın cebine girmiyordu. Bu durum ABD'de Apple'ın “duvarlarla çevrili bahçe” yaklaşımının rekabete aykırı olup olmadığı konusunda uzun bir hukuki mücadele başlattı. Epic, Apple'a dava açtı ve Apple Epic'i platformundan yasakladı.

Kısa bir süre önce bir yargıç, geliştiricilere Apple'ın kendi ödeme sistemi aracılığıyla satışlardan aldığı yüzde 30'luk kesintiden kaçınmanın bir yolunu sunan kalıcı bir ihtiyati tedbir kararı verdi. Bu karar, iki şirketi de tatmin etmemiş görünüyor. Apple’ın, platformunda üçüncü taraf ödeme seçeneklerine izin vermeye zorlanmaktan memnun olmadığı ve Epic’in ise, Apple'ın mobil oyun alanında tekel olmadığına ve rakip uygulama pazarlarını yasaklayarak antitröst yasasını ihlal etmediğine karar verilen ihtiyati tedbir kararının dili konusunda mutsuz olduğu öğrenildi.