Bursa'da düzenlenen forumda ana gündem enerji ve atık yönetimi
Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Binalarda Enerji Verimliliği ve Sıfır Atık Forumu"ta, binalarda enerji verimliliği, sürdürülebilir tesis yönetimi ve sıfır atık uygulamaları masaya yatırıldı. Programda sektör temsilcileri, kamu kurumları ve akademisyenler bir araya geldi.
Bilincin artırılması ve eğitim gerekliliği
Derneğin Kadın Başkanı Mine Akaltun, enerji kaynaklarının bilinçli kullanılmasının sadece çevresel değil ekonomik sonuçları da olduğunu vurguladı. Akaltun, panelde yaptığı konuşmada şunları kaydetti: "Enerjiyi doğru kullanabilirsek ekonomiye de bu kadar katkı sağlarız. Yıllardır amacımız bilinç ve eğitim. Enerji verimliliğinin sağlanması gerekiyor."
Akaltun, enerji verimliliğine ulaşmak için sistematik eğitim programlarının ve halkın yaygın bilinçlendirilmesinin şart olduğunu belirtti. Bu kapsamda hem teknik personelin hem de son kullanıcıların enerji tasarrufu ve atık ayrıştırma konusunda doğru bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Günlük uygulamalarda sık görülen hatalar
Forumda dikkat çekilen bir diğer konu da atıkların kaynağında doğru ayrıştırılmaması oldu. Akaltun, vatandaşların geri dönüşüm kutularına hangi atıkların atılacağı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek, "Aynı zamanda ne yazık ki atığımızı doğru yerden yönetemiyoruz. Halkımızın da bu konuda biraz bilinçlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Panel katılımcıları günlük uygulamalardaki hataların sistem verimliliğini düşürdüğüne dikkat çekti.
Yetkililer atık yönetiminde basit ama etkili uygulamaların yaygınlaştırılmasının; maliyetleri düşürmesi ve geri dönüşüm oranlarını artırması açısından önem taşıdığını aktardı.
Belediyeler ve profesyonel tesis yönetiminin rolü
Akaltun ayrıca "Belediyelerimizden büyük desteğe ihtiyacımız var" diyerek, yerel yönetimlerin eğitim programları ve altyapı desteğini artırmasının gerekliliğini vurguladı. Bilinçlendirme çalışmalarında belediyelerin aktif rol alması, halkla doğrudan temas ve yönlendirme sağlayarak uygulama başarısını artırabilir.
Forumda öne çıkan başka bir başlık ise tesis yönetiminde profesyonellik oldu. Akaltun, "Bir takım profesyonellerden destek almamız gerekiyor" sözleriyle kurumların enerji ve atık yönetimini uzman kadrolarla yürütmesinin önemi üzerinde durdu. Doğru yönetim ve teknik bilgi ile enerji tüketiminde tasarruf sağlanabileceği, aynı zamanda atıkların ekonomiye kazandırılabileceği belirtildi.
Program, enerji verimliliği, sürdürülebilir tesis yönetimi ve sıfır atık konularının ele alındığı panellerin tamamlanmasının ardından sona erdi. Forum katılımcıları, uygulamaya dönük adımların hızlandırılması gerektiği konusunda uzlaştı.
Bursa’da enerji verimliliği ve sıfır atık vurgusu: "Enerjimizi doğru yönetirsek ekonomimize katkı sağlarız"