DOLAR
42,92 -0,19%
EURO
50,58 0,65%
ALTIN
6.229,23 -0,96%
BITCOIN
3.807.330,18 -0,95%

Endemik Anadolu Yaban Koyunu üretimi Afyonkarahisar Şuhut'ta devam ediyor

Afyonkarahisar Şuhut'taki tesislerde, dünyada yalnızca Türkiye'de bulunan endemik Anadolu Yaban Koyunu'nun izleme, koruma ve habitat destek çalışmalarıyla üretimi sürüyor.

Yayın Tarihi: 26.12.2025 12:17
Güncelleme Tarihi: 26.12.2025 12:17

Endemik Anadolu Yaban Koyunu üretimi Afyonkarahisar Şuhut'ta devam ediyor

Anadolu Yaban Koyunu üretimi Şuhut tesislerinde sürüyor

Türkiye'ye özgü ve dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan Anadolu Yaban Koyunu (Ovis gmelinii anatolica), Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesindeki üretim tesislerinde üretimine devam ediliyor. Tür, gösterişli boynuz yapısı ve güçlü fiziğiyle Anadolu'nun yabani yaşamının önemli bir unsuru olarak tanımlanıyor.

Doğa Koruma çalışmaları ve vurgu

Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar 5. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, türün doğanın saklı hazinelerinden biri olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Türkiye’de sadece belirli bölgelerde yaşayan, dünyada başka hiçbir yerde bulunmayan endemik Anadolu Yaban Koyunu (Ovis gmelinii anatolica). Görkemli boynuz yapısı, çevikliğini gösteren güçlü fiziği ve ülkemize özgü genetik mirasıyla bu tür, Anadolu’nun yabani yaşamının en değerli sembollerindendir. Afyonkarahisar DKMP Müdürlüğü olarak Şuhut Anadolu Yaban Koyunu Üretme Tesisinden bu nadir türün doğaya olan yolculuğu ile geleceğe güvenle ulaşması için izleme, koruma ve habitat destek çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Doğamızın gerçek sahiplerini korumak hepimizin sorumluluğudur"

Korumanın önemi

Anadolu Yaban Koyunu gibi endemik türlerin üretimi ve korunması, türün genetik mirasının korunması ve geleceğe aktarılması açısından önem taşıyor. Bölge müdürlüğünün açıklamasında vurgulanan izleme, koruma ve habitat destek çalışmaları, türün doğaya geri kazandırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından merkezî bir rol oynuyor.

Afyonkarahisar'daki üretim faaliyetleri, yerel biyolojik çeşitliliğin korunması çabalarının somut bir parçası olarak öne çıkıyor ve ilgili kurumların sorumluluğu ile toplumun bilinçlenmesine dikkat çekiyor.

TÜRKİYE’DE SADECE BELİRLİ BÖLGELERDE YAŞAYAN, DÜNYADA BAŞKA HİÇBİR YERDE BULUNMAYAN ENDEMİK...

TÜRKİYE’DE SADECE BELİRLİ BÖLGELERDE YAŞAYAN, DÜNYADA BAŞKA HİÇBİR YERDE BULUNMAYAN ENDEMİK ‘ANADOLU YABAN KOYUNU’NUN AFYONKARAHİSAR’IN ŞUHUT İLÇESİNDEKİ TESİSLERDE ÜRETİMİ DEVAM EDİYOR.

TÜRKİYE’DE SADECE BELİRLİ BÖLGELERDE YAŞAYAN, DÜNYADA BAŞKA HİÇBİR YERDE BULUNMAYAN ENDEMİK...

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.