Emirdağlı yazarın yıllarca süren çalışması yemek geleneğini kitaplaştırdı
Kültür Bakanlığı Yüksek Sanat Ödülü sahibi Emirdağlı edebiyat yazarı Fikret Akın, yöresel mutfak ve davet geleneklerini derlediği çalışmasını Eskişehir'de yayımladı. Yazar, baba ocağı olan Afyonkarahisar Emirdağ’da uzun yıllar yaşadığını ve esin kaynağını bu bağlamda bulduğunu belirtti.
yazarın geçmişi ve çalışma süreci:
Akın, Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünü bitirdikten sonra uzun yıllar Eskişehir’de edebiyat öğretmeni olarak görev yaptıktan sonra emekli oldu. Kendi ifadesiyle üç yıl süren saha araştırmalarıyla hazırladığı kitabında, Emirdağ’daki günlük yaşamın ve törenlerin sofralara yansıyan yönlerini belgeledi. Eserin hazırlanmasında yürütülen uzun araştırmaların ve yerel tanıklıkların belirleyici olduğu vurgulandı.
kitabın içeriği ve kapsamı:
Kitapta El Öpme Daveti, Gezek Gezme, Asker Daveti, Arife, Aşure Günü ve Hıdırellez Daveti gibi geleneklere ayrılmış bölümler yer alıyor. Ayrıca Emirdağ’ın yemek kültürüne dair çeşitli çorbalar, çeşitli pilavlar, çeşitli köfteler, çeşitli sarma ve dolmalar, çeşitli yemekler, çeşitli hamur işleri ve çeşitli tatlılar detaylı biçimde ele alınıyor. Akın, bu çalışma ile hem Emirdağ hem de Eskişehir’deki edebiyat kütüphanelerine "güzel, örnek ve faydalı" bir eser kazandırdığını söyledi.
Yayınlanan kitap, yöresel kültürün mutfak ve davet ritüellerini kayıt altına alma amacı taşırken, okurlara bölge geleneklerini tanıtmayı ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamayı amaçlıyor.
‘EMİRDAĞ YEMEK KÜLTÜRÜ VE DAVET GELENEĞİ’ ADLI ÖRNEK KİTABI ESKİŞEHİR DE YAYIMLANDI