DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.845.294,08 0,23%

Emine Erdoğan: Siirt'in kültürel mirası, gastronomi ve dokuma geleneğine vurgu yaptı

Emine Erdoğan, "Siirtlilerle Buluşma" programında Siirt'in kültürel, gastronomik ve dokuma mirasını vurgulayıp şal şepik ve kardeşlik mesajı verdi.

Yayın Tarihi: 24.10.2025 19:12
Güncelleme Tarihi: 24.10.2025 19:12

Emine Erdoğan: Siirt'in kültürel mirası, gastronomi ve dokuma geleneğine vurgu yaptı

Emine Erdoğan Siirtlilerle Buluşma'da siirtin kültürel mirasına dikkat çekti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sultangazi Belediyesi Nikah Sarayı'nda Siirt Vakfı himayesinde düzenlenen "Siirtlilerle Buluşma" programına katıldı. Programda Siirt halk oyunları ekibi tarafından karşılanan Erdoğan, stantları gezdi, yöresel ürünleri inceledi ve dokuma tezgahında şal şepik kumaşı kesti.

Program ve katılımcılar

Etkinlikte İstanbul Valisi Davut Gül, Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, Siirt Vakfı Başkanı Zeki Akyüzlü ve Siirt Vakfı Kadın Kolları Başkanı Selma Altınok ile çok sayıda Siirtli bulundu. Program, sergi gezisi ve aile fotoğrafı çekimiyle tamamlandı.

Siirt'in kültürel ve duygusal yeri

Konuşmasında Siirt'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu hatırlatan Emine Erdoğan, "Siirt, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın siyasi hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. Hatırlarsanız, Siirt'te okuduğu bir şiir yüzünden yargılanmıştı ama sizler onu Siirt'ten Meclis'e taşıdınız. Gösterdiğiniz kardeşliği hiç unutmadık, unutmuyoruz. Bizler, iyi günde olduğu kadar kötü günde de birbirinin yanında durmaktan hiç vazgeçmeyen büyük bir aileyiz." dedi.

Erdoğan, katılımcıları Arapça selamlayarak geçen yıl Siirt Vakfı organizasyonunda hasret giderdiklerini, bugün de aynı samimiyetle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu paylaştığını söyledi. Türk milletinin memleket sevgisini vurgularken şair Cahit Külebi'nin "Yurdum" şiirinden dizeleri okuyarak Siirt'e duyulan sevgiye atıf yaptı.

Gastronomi ve kültür mirası

Siirt'in gastronomik birikimini öne çıkaran Emine Erdoğan, yöreye ait ürünlerin ve yemeklerin kültür vitrini işlevi gördüğünü belirtti. Erdoğan, Siirt mutfağından örnekler vererek "Büryan, perde pilavı, kitel, cokat" gibi yemekleri andı ve bu lezzetlerin gastro turizm motivasyonuna dönüştürülebileceğine dikkat çekti.

Siirt'in coğrafi işaretli ürünleri ve yöresel tatlarının hem ulusal hem de uluslararası tanıtım potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Erdoğan, bu mirasın korunması ve pazarlanmasının önemini vurguladı.

Dokuma mirası ve Türkiye Dokuma Atlası

Emine Erdoğan, Anadolu'nun dokuma geleneğini korumaya yönelik girişimlere değinerek 2021'de başlatılan Türkiye Dokuma Atlası Projesi'ni hatırlattı. Proje kapsamında şal şepik kumaşının kayıt altına alınıp uluslararası tanıtımının yapıldığını belirtti. El sanatlarına yönelik talebin arttığına dair verilere atıfla, 2006'da yaklaşık 7 milyon olan el sanatları alıcı sayısının 2020'de 25 milyona yükseldiğini aktardı.

Erdoğan, şal şepiki modern tasarımlarla buluşturarak Siirt'ten dünya markası çıkmasının mümkün olduğunu ve bu çalışmaları ileri taşıyacak kesimin yerel üreticiler olduğuna inandığını söyledi.

Siirt'in manevi ve tarihî değeri

Siirt'in dini ve ilmi şahsiyetlerine atıfta bulunan Erdoğan, Veysel Karani, İbrahim Hakkı ve Fakirullah gibi isimlerin Siirt'i ilim ve irfan merkezi olarak öne çıkardığını belirtti. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenen "Işık Hadisesi"ne değinerek Siirt'in ilimle edebin buluştuğu topraklar olduğuna vurgu yaptı.

Erdoğan, Siirt'i "sarp dağların başına konmuş bembeyaz karları, kırmızıya bürünmüş nar bahçeleri ve yemyeşil fıstık ağaçlarıyla" tarif ederek bölgenin ortak sevda ve gururu olduğunu söyledi.

Vefa, gelenek ve aile bağları

Kendine has anılarını paylaşan Emine Erdoğan, İstanbul'da doğup büyümesine rağmen aile evinin kapısından içeri giren herkesin kendini Siirt'te hissettiğini anlattı. Aile geleneklerinin ve misafirperverliğin çocukluğunda şekillendiğini, yürüttüğü projelerin temelinde bu değerlerin yattığını söyledi.

Kapanış ve takdim

Konuşmasının ardından Siirt Vakfı Başkanı Zeki Akyüzlü tarafından Emine Erdoğan'a halı hediye edildi. Program süresince Erdoğan, yöresel stantları gezdi, dokuma tezgahlarında üretim sürecine ilişkin gözlemde bulundu ve etkinlik, hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

Not: Emine Erdoğan'ın programda giydiği kıyafetin Siirt dokuması şal şepik kumaşından hazırlandığı bilgisi de programda paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Siirt Vakfı himayesinde Sultangazi Belediyesi Nikah...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Siirt Vakfı himayesinde Sultangazi Belediyesi Nikah Sarayı'nda düzenlenen "Siirtlilerle Buluşma" programına katılarak konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Siirt Vakfı himayesinde Sultangazi Belediyesi Nikah...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı