Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Emekliye bir müjde daha geldi! Temmuz ayında onlara seyyanen 8077 TL zam yapılmamıştı!

Memur ve memur emeklisi arasındaki zam farkının giderilmesi adına çalışma başlatılması ve emekliye de seyyanen zam uygulaması yapılması gerekliliği bildirildi.

Yayın Tarihi: 04.01.2024 09:34
Güncelleme Tarihi: 04.01.2024 09:34

Emekliye bir müjde daha geldi! Temmuz ayında onlara seyyanen 8077 TL zam yapılmamıştı!

Kamu ve emekli maaş zamları arasındaki makas geçtiğimiz Temmuz ayı zamlarında açılmıştı. Memura anflasyona ek olarak toplu sözleşme zammı ile birlikte bir de seyyanen zam tablosu şekillenmişti. O dönem emekli maaşlarına da yüzde 25'lik zam uygulanmıştı. Zam farkı sebebiyle memur ve emekli arasındaki uçurum artış gösterirken, o dönemden beri memur ve emekli maaş zammı eşitlensin çağrıları mevcut. Bu kapsamda SSK ve Bağ-Kur'luya da seyyanen zam yapılması gerekliliği teklif ediliyor. Öte yandan kamu görevlilerine Temmuz ayında yapılan 8077 TL'lik zam kamu görevinden emekli olan vatandaşa uygulanmadığı ve aralarındaki farkın giderek açıldığı  da biliniyor. Bu kapsamda senelerce kamu görevini üstlenipi emekli olması akabinde kamu görevi haklarında faydalanılmaması ile alakalı çalışmaların da başlaması gerekliliği yetkililer tarafından açıklanmış bulunuyor. 

ZAM

4C'Lİ YE DE SEYYANEN ZAM OLMALI

Geçtiğimiz gün enflasyon rakmalarının açıklanması sonrasında memur ve memur emeklisi maaşı şekillenirken, SSK ve Bağkur emeklisinin de enflasyon zammı ortaya çıktı. TÜİK açıklaması sonrasında gözler emekli maaşına refah payı zammının yapılıp yapılmayacağına çevrilirken, ortaya atılan iddialarda 8077 TL'lik seyyanen zam da gündeme geldi. Peki emekliye 8077 TL seyyanen zam yapılacak mı? İşte detaylarr...

SEYYANEN ZAM TALEPLERİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın tarafından geçtiğimiz gün seyyanen zam açıklaması yapıldı. EN düşük memur ve memur emeklisi zammı ile alakalı açıklama yapan Yalçın en düşük memur emekli maaşının 14 bin 700 TL'ye yükseldiğini belirtti. 

vfg

Yalçın açıklamasında; “En düşük kamu görevlisi maaşı 30 bin 910 TL iken en düşük kamu görevlisi emekli maaşı 14 bin 700 TL olacaktır. En düşük kamu görevlisi emekli aylığı ile en düşük kamu görevlisi maaşı arasındaki oran yüzde 47,5 oldu. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bu büyük farklılık kapatılmalı, öncelikle 8 bin 77 TL’lik ilave ödeme emekli kamu görevlilerine yansıtılmalı'' dedi. En düşük emekli maaşının 10 bin lira civarı olacağı konusunda hesap yapan Yalçın, memur emeklisine eşitlenmeli ya da SSK ve Bağkur'luya da seyyanen zam yapılması çağrısında bulundu. Öte yandan görev aylığı ile gözrev emeklisinin maaş farkının yüzde 45'ten fazla olduğuna değinen Yalçın bu farkın da ortadan kalkması gerektiğni vurguladı. Hükümet tarafından zam açıklaması yapılması beklenirken, memur emeklisine de seyyanen zam yapılabileceği konuşuluyor.

Kamu görevlisinie yapılan seyyanen zammın, kamu görevlisi emeklisine de uygulanması gerekliliği belirtildi. Enflasyon konusunda da yaptığı açıklamasında Aralık ayında enflasyonun baskılandığı ve Ocak ayında zamlara yansıtıldığını belirtilirken, sermaye yöneticilerin, giderleri ortaya çıkmadan gelirleri arttırma konusunda da şikayeti dile getirildi.