Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Elon Musk 2 bin yıllık papirüs parşömenlerini deşifre etmek için harekete geçmek istiyor!

Elon Musk 2 bin yıllık papirüs parşömenlerinin şifresini çözme çabalarına yardımcı olmak istiyor.

Yayın Tarihi: 09.02.2024 14:47
Güncelleme Tarihi: 09.02.2024 14:47

Elon Musk 2 bin yıllık papirüs parşömenlerini deşifre etmek için harekete geçmek istiyor!

Ünlü milyarder, X'te yayınlanan bir gönderide, Vesuvius Challenge projesi için fon teklif etti ve paranın Musk Vakfı'ndan geleceğini öne sürdü. Tesla CEO'su, Bloomberg'e gönderdiği mesajda ne kadar katkıda bulunacağını bilmediğini söyledi.

Yapay zekâ güvenliği konusunda şüpheci olduğu bilinen Musk, yayın kuruluşuna uygarlık aydınlanmasından yana olduğunu belirtti.

Bulundukları şehre atfen ‘Herculaneum Parşömenleri’ olarak adlandırılan bu parşömenlerin, antik dünyaya ilişkin anlayışımızı değiştirebilecek bilgiler içerdiği tahmin ediliyor.

Parşömenlerin deşifre edilmesinin neredeyse imkânsız olduğu kanıtlandı. Zira yaklaşık 2 bin yıl önce Vezüv Yanardağı patladığında yandığı ve gömüldüğü belirlendi. Bu da onları kömürleşmiş ve açılamayacak kadar narin hale getirdi. Bunları okumaya yönelik önceki çabalar sınırlı başarı sağlarken hasara yol açtı.

elon musk

DÖRT PARŞÖMENİN HER BİRİNİN YÜZDE 90’ININ OKUNMASI HEDEFLENİYOR

Vesuvius Challenge'ın finansmanına yardımcı olan teknoloji yöneticisi ve GitHub'ın eski CEO'su Nat Friedman'ın X'te yaptığı paylaşımda, "Bugün çılgın projemizin başarılı olduğunu duyurmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. 2 bin yıl sonra nihayet parşömenleri okuyabileceğiz” dedi.

Nebraska-Lincoln Üniversitesi'ne devam eden eski bir SpaceX stajyeri olan Luke Farritor, metnin bir bölümünü deşifre ederek 700 bin dolar para ödülü kazanan öğrenciler arasındaydı.

Berlin'de yaşayan Mısırlı doktora öğrencisi Youssef Nader ve Zürih'te yaşayan İsviçreli robotik öğrencisi Julian Schilliger de kazanan ekipte yer aldı.

Parşömenler henüz kısmen deşifre edildiği için Vesuvius Challenge devam ediyor. 2024 için öncelikli hedef, dört parşömenin her birinin yüzde 90'ını okumak olduğu açıklandı.