Bist 100
10.163,2 0%
DOLAR
32,22 0,15%
EURO
35,12 0,07%
ALTIN
2.454,8 -0,03%

Elinde bu altından olan yandı! Duyan bozdurmaya koşuyor: Tamamen yasaklanıyor

Altın piyasasına ilişkin açıklamalar yapan İslam Memiş, altın sahiplerine uyarıda bulundu. Memiş, bazı altın üretimi türlerinin yakın süreçte durdurulacağını söyleyerek "Dikkatli olun" çağrısı yaptı. Detaylar haberimizde..

Yayın Tarihi: 14.03.2024 15:11
Güncelleme Tarihi: 14.03.2024 15:11

Elinde bu altından olan yandı! Duyan bozdurmaya koşuyor: Tamamen yasaklanıyor

28 Mayıs seçimleri ve kısıtlayıcı maliye politikalarının uygulamaya konmasının ardından altına talebi artırıcı işlemlere ilişkin kısıtlayıcı kararlar alan Hazine, yeni kısıtlamalara hazırlıklarını sürdürüyor.

2023 yılında pek çok kuyumcu, dolandırıcılık riski nedeniyle artık kesme altın kategorisinde altın almayacağını duyurmuş, yetkililerin son hamlesi ise altın sahiplerine yeni bir darbe daha vurmuştu.

"Bakanlık üretimi resmen yasakladı"

Altın ve para piyasalarına ilişkin yorumlarıyla tanıdığımız İslam Memiş, yakın gelecekte gram altın üretimine bir yasak getirileceğini iddia etti. Memiş, Ekonomi İdaresi'nin geçtiğimiz yıl başlattığı altın ticaretini kısıtlama kararının bu yıl da devam edeceğini, 2023'te çeyrek altınla gram altın üretiminin durdurularak yerine 22 ayar gram altın getirileceğini söyledi. Sektörün önümüzdeki aylarda bu yönde adımlar atacağını duyduğunu söyleyen Memiş, söz konusu önlemlerin tamamen yanlış olduğunu ve yetkililerin aldıkları söz konusu karardan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

Elinde bu altından olan yandı! Duyan bozdurmaya koşuyor

İslam Memiş, altın üretimine yönelik söz konusu kısıtlamaların tasarruf alışkanlıklarını etkileyeceğini, sınırlı bütçeye sahip vatandaşların piyasada gram altın satın almasını ve biriktirmesini zorlaştıracağını, artık bunu yapamadıklarında ise paranın tasarruflara akacağını söyledi.

Bütçesi kısıtlı insanlar için etkili bir tasarruf aracı olarak görülen gram altının, son haftalarda yaşanan şiddetli dalgalanmalar sonrası rekor seviyelere ulaştığını söyleyen Memiş, yetkililerin de bu konuda insanlara destek verdiğini ifade ederek, durumun böyle olmasını umduğunu ifade etti.

Söz konusu yasağın ilk etapta sadece 22 ayar gram altın için geçerli olduğunu belirten Memiş, kısıtlamanın gelecekte 24 ayar altın için de geçerli olabileceği uyarısında bulundu. Memiş, tedbirin altın sahibi vatandaşların satmasına imkan tanıyacağını ancak kesme altınla ilgili benzer kısıtlamaların gram altına yönelik geçerli olacağını, pek çok kuyumcunun 22 ayar altın ve 22 ayar altın satacağını belirterek, talebi kabul etmeyeceğini açıkladı. Memiş, piyasaların beklentilerin altında kalmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.