Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Elektrikli bir otomobille dünyanın ilk Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na yolculuğu tamamlandı!

İki İskoç maceracı, elektrikli bir otomobille Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na seyahat ederek bir ilki başardı. İşte ayrıntılar...

Yayın Tarihi: 18.12.2023 11:52
Güncelleme Tarihi: 18.12.2023 11:52

Elektrikli bir otomobille dünyanın ilk Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na yolculuğu tamamlandı!

İskoçyalı Chris ve Julie Ramsey, elektrikli bir otomobille 9 aylık bir yolculuk sonucu yaklaşık 27 bin km yol kat ederek Kuzey Kutbu’ndan Güney Kutbu’na ulaştı.

Bugün erken saatlerde İskoç maceracılar Chris ve Julie Ramsey, 1823 Manyetik Kuzey Kutbu'ndan Güney Kutbu'na elektrikli bir araçla dünyanın ilk sürüşü olan 9 aylık, 17 bin millik (yaklaşık 27 bin km) "Pole To Pole EV" seferini tamamladıklarını duyurdu.

Çift aslında hedeflerine 15 Aralık'ta ulaştı. Fakat haberi ancak daha sonra uydu bağlantısını yeniden kurduktan sonra paylaşabildiler. Bu başarı, İzlandalı Uzman Arctic Trucks tarafından modifiye edilen bir Nissan Ariya e-4ORCE elektrikli araç kullanılarak elde edildi.

elektrikli otomobil

AMAÇ: ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN DİZELLERİN YERİNİ ALABİLECEĞİNİ GÖSTERMEK

Elektrikli araç üzerindeki tüm bu ekstra yük, orijinal 272 mil hedefinden sadece 150 ila 200 mil daha düşük bir menzil ile idare etmek zorunda olduğu anlamına geliyordu. Yolculuğun Kuzey Kutbu ve Antarktika bölümleri sırasında Ramsey'ler daha iyi verimlilik için aracın aküsünü sıcak tutmanın püf noktalarını öğrendiler. En önemlisi, arabanın altını ve ön radyatörü soğuk rüzgârdan korumak için bir kar duvarı ördüler ya da çok rüzgârlı olmadığı zamanlarda arabanın tamamını örtmek için özel bir çadır bile kullandılar.

Chris, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Pole To Pole EV "nin amacının elektrikli araçların kutup bölgelerinde mevcut dizel motorlu keşif araçlarının yerini alabileceğini kanıtlamak olduğunu söyledi.

Chris ve Julie Ramsey elektrikli araçlarla ilk kez manşetlere çıkmıyor. İskoç çift 2017 yılında, modifiye edilmiş Nissan Leaf Acenta ile Moğol Rallisi'ne elektrikli bir araçla katılan ve tamamlayan ilk çift olmuştu.