Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde deprem ve yangın tatbikatı
Elazığ'da gerçekleştirilen tatbikat, gerçeği aratmayan senaryolarla hastane personeli ve acil müdahale ekiplerinin koordinasyonunu test etti. Olay kurgusunda merkez üssü Bingöl olan 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası acil durum planı devreye alındı ve depremin etkisiyle hastanenin idari kısmında elektrik kaynaklı yangın çıktığı varsayıldı.
Tatbikatın seyri
Kırmızı kod verilmesinin ardından söndürme, ilk yardım ve kurtarma ekipleri hızlıca müdahale etti. Senaryo gereği yaralılar ekipler tarafından güvenli alanlara tahliye edilip olay yerinde hazır bekleyen ambulanslara teslim edildi. Olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından yaralılar, ambulanslarla kentteki hastanelere kaldırılarak tedaviye sevk edildi.
Katılımcılar ve amaç
Tatbikatta AFAD, UMKE, itfaiye ekipleri ile birlikte 50 personel görev aldı. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Hilal Kaya, 'Tatbikatımızın amacı, herhangi bir afet durumunda koordineli bir şekilde çalışmaktır. Personelimizin bu konuda neler yapabileceklerini öngörebilmek ve eksikleri tespit etmeye yönelik gerçekleştirdik' diyerek çalışmanın hedefini özetledi.
Tatbikat, acil durum planlarının uygulanabilirliğinin test edilmesi, kurumlar arası iletişim ve tahliye prosedürlerinin gözden geçirilmesi açısından önem taşıdı. Gerçekçi senaryolarla yapılan uygulamalar, olası eksikliklerin belirlenmesine ve müdahale sürelerinin kısaltılmasına katkı sağlıyor.
Sonuç olarak, gerçekleştirilen tatbikat ekiplerin müdahale ve tahliye süreçlerini sınadı; elde edilen bulguların sonraki eğitim ve planlamalara ışık tutması hedefleniyor.
ELAZIĞ’DA GERÇEKLEŞTİRİLEN DEPREM VE YANGIN TATBİKATI GERÇEĞİ ARATMAZKEN, EKİPLER MÜDAHALE VE TAHLİYE UYGULAMALARIYLA TATBİKATI BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİ