Elazığ Kurtdere'de Geminid meteorunun düşüş anı güvenlik kamerasına yansıdı
Elazığ'ın Kurtdere köyünde bir güvenlik kamerası, Geminid Meteor Yağmuru kapsamında gökten düşen bir meteorun ve yaydığı ışığın anlık görüntüsünü kaydetti. Görüntü, meteorun bahçenin üzerinden geçerek bulunduğu bölgeyi aydınlattığını gösteriyor.
Gözleme ilişkin ayrıntılar
Geminid meteor yağmuru her yıl 4-17 Aralık tarihleri arasında aktif oluyor; yağmurun en yüksek etkinlik göstereceği tarihler olarak 13-14 Aralık bildiriliyor. Kayda geçen bu görüntü, yağmurun yerel gözlemlere nasıl yansıdığına dair somut bir örnek sağlıyor.
Tanık ifadeleri
Görüntüyü kaydeden Mustafa Poyraz, bahçesine kurduğu kameradan gelen bildirim üzerine videoyu kontrol ettiğini belirtti. Poyraz'ın ifadeleri şöyle: 'Bahçeye kamera takmışım. Kamerayı akşam izlerken bir bildirim geldi. Bakınca gökten bir beyaz ışık iniyordu. Ben yıldız kayması zannettim ama değildi. Bahçenin yanından geçti nereye gitti bilmiyorum. Büyük ihtimalle gök taşı olabilir.'
Olayın değerlendirilmesi
Kayıt, meteorun konum ve parlaklık açısından değerlendirilebilecek görsel kanıt sunuyor. Bölgeden elde edilen bu tür görüntüler, meteor yağmurlarının yerel etkilerini belgelemek ve gözlemsel kayıtları zenginleştirmek açısından önem taşıyor. Görüntüdeki nesnenin kesin tanımlaması için yetkili kurumların incelemesi gerekecektir.
Not: Haberde yer alan tarih, konum ve kişi isimleri kaynaktaki bilgiler doğrultusunda korunmuştur.
GEMİNİD METEOR YAĞMURU, ARALIK AYINDA GÖKYÜZÜNÜ AYDINLATMAYA HAZIRLANIRKEN, BUNUN EN NET GÖRÜNTÜLERİNDEN BİRİ ELAZIĞ'DA GÜVENLİK KAMERALARINA YANSIDI.