![Eklem Sağlığınızı Koruyun: 5 Faydalı Gıda](https://cdn.aksiyon.com.tr/uploads/1280x720/images/202312/image_1200x_657c145e7dc47.jpg)
Eklem Ağrılarına Faydalı 5 Gıda
Eller, kalçalar, omurga, dizler ve ayaklar gibi vücudun bazı bölgelerinde eklem rahatsızlığı veya eklem ağrısı ortaya çıkabilir. Eklem yerlerinde ağrı, sızı veya yanma duygusu yaşayanlar da vardır. Fazla hareket etmek eklem ağrılarını şiddetlendirebilir. Eklem ağrısı, kişinin daha önce eklem yerlerinde yaralanma geçirmesi, başka kronik sağlık sorunları olması, depresyon, anksiyete, stres, fazla kilo ve sağlıksız yaşam gibi durumlarda da görülebilir. Egzersiz yapmak ve doğru beslenmek eklem sağlığını geliştirmenin yollarından bazılarıdır.
Eklem ağrıları hareket kabiliyetinizi azaltır ve çok acıtır. Eklem rahatsızlığı veya eklem ağrısı vücudun farklı kısımlarında meydana gelebilir. Eklem ağrılarından kurtulmak için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Eklem ağrılarına iyi gelen gıdaları sıraladık:
BADEM, FINDIK VE DİĞER KURUYEMİŞLER'İN FAYDALARI
Badem, fındık, ceviz, yer fıstığı gibi tohum ve yemişler, omega 3 yağ asitleri bakımından zengindir ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bu tohum ve yemişler aynı zamanda lif, kalsiyum, magnezyum, çinko ve E Vitamini içerir ve eklemler için faydalı olan ve kalp sağlığı için de iyi olan çoklu doymamış ve tekli doymamış yağların iyi bir kaynağıdır.
MEYVELER'İN FAYDALARI
Yaban mersini, böğürtlen, çilek, kızılcık ve ahududu gibi meyveler antioksidan açısından zengindir. Birkaç araştırma, meyvelerin eklemler üzerindeki etkisini göstermiştir. Meyvelerde bulunan antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden ve iltihaptan korur.
SEBZELER'İN FAYDALARI
Hayvan deneylerinde, brokoli, karnabahar gibi lahana ailesinden sebzelerin, osteoartriti önleyen doğal bir madde olan sülforafan içerdiği tespit edilmiştir. Her zaman mevsim sebzelerini seçin ve yemeden önce iyice yıkayın ki, yetiştirilirken kullanılan tarım ilaçları ve gübreler pişirmeden önce tamamen temizlensin.
ZEYTİNYAĞI'NIN EKLEM AĞRILARINA FAYDALARI
Zeytinyağının insan sağlığına olan etkisi üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Eklemler için yararlı olmasının yanı sıra insan kalbi için de en sağlıklı yağlardan biri olan zeytinyağı, birçok sebepten dolayı kesinlikle sağlıklı bir tercihtir. Daha iyi eklemler için beslenmenize zeytinyağı katın. Zeytinyağı, iltihapla ilişkili riskleri azaltabilir.
BİTTER ÇİKOLATA'NIN FAYDALARI
Bitter çikolata, göz ardı edilen sağlıklı bir gıdadır. Birçok faydası vardır ve bunlardan biri de doğal olarak iltihap önleyici olmasıdır. Kronik iltihap diyabet, artrit ve hatta kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bitter çikolatadaki iltihap önleyici maddeler, vücudun iltihabın zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olur.
BU GIDALARI DA EKLEM AĞRILARINIZ İÇİN TÜKETEBİLİRSİNİZ
Bu gıdaların dışında, düzenli bir beslenmeye dahil edilebilecek başka gıdalar da vardır. Bu gıdalar, temel maddelerle eklemlerin korunmasına yardımcı olabilir. Eklem için kırmızı biber, somon, yulaf, zerdeçal, sarımsak, zencefil, ıspanak ve üzüm tüketebilirsiniz.
Bu öneriler sağlık raporlarına ve araştırmalara dayanmaktadır, ancak beslenmenizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir doktora başvurmalısınız. Herhangi bir kişiye özel bir beslenme planı önerilirken mevcut sağlık durumu, kronik hastalıklar gibi çeşitli faktörler göz önünde bulundurulacaktır.