Eğitimle ayakta kalmak: Filistin'de öğrenme, hafıza ve sumud

Avrasya Üniversitesi Bilim Kafe'de Erdoğan Altun, Filistin'de eğitimin tarihsel rolünü, sumud direncini ve yeraltı eğitim ağlarını anlattı.

Yayın Tarihi: 05.10.2026 16:33
Güncelleme Tarihi: 05.10.2026 16:33

Eğitimle ayakta kalmak: Filistin'de öğrenme, hafıza ve sumud

Avrasya Üniversitesi Bilim Kafe programı Akçaabat'ta gerçekleştirildi

Avrasya Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafından düzenlenen Bilim Kafe etkinliği çerçevesinde düzenlenen "Filistin’de Yaşamanın ve Öğrenmenin Tarihi" başlıklı söyleşi, Akçaabat Söğütlü Esentepe Anadolu Lisesi’nde yapıldı. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Dr. Öğr. Üyesi Erdoğan Altun, Filistin'de eğitim ve gündelik yaşamın tarihsel sürecini çok yönlü bir yaklaşımla ele aldı.

Filistin meselesi: Savaşın ötesinde toplumsal süreçler:

Altun, Filistin meselesinin yalnızca silahlı çatışmalar veya siyasal gelişmeler bağlamında okunmaması gerektiğini vurguladı. Konuşmada mülksüzleştirme, zorunlu yerinden edilme, toplumsal hafıza ve direniş pratikleri gibi olguların, halkın günlük yaşamını ve eğitim deneyimini nasıl şekillendirdiği aktarıldı. 1948 Nakba’sından günümüzdeki insani yıkıma uzanan süreç anlatılırken, Filistin halkının bulunduğu yerde var olma iradesini simgeleyen "sumud" kavramına özel vurgu yapıldı.

Eğitim: Var olmanın ve dayanışmanın merkezi:

Söyleşide eğitimin sadece bilgi aktarımı olmadığı; insan onuru ve toplumsal sürekliliğin temel direği olduğu belirtildi. Altun, şiddet, engellemeler ve kısıtlamalara rağmen Filistinlilerin alternatif eğitim ağları ve yeraltı okulları aracılığıyla çocukların öğrenme hakkını ve kolektif hafızayı nasıl canlı tuttuklarını örneklerle anlattı. Bu bağlamda eğitim, sadece bireysel gelişimin değil, aynı zamanda bir topluluğun varlık mücadelesinin aracı olarak sunuldu.

Dr. Öğr. Üyesi Erdoğan Altun, dinleyicilere Filistinli çocuklarla empati kurmanın önemini şu sözlerle özetledi: "Filistinlilerle, ister onları dindaşınız kabul edin ister etmeyin; ister onları mazlum kabul edin ister etmeyin, fark etmez. Sizinle yaşıt olan, sizinle aynı hayatı yaşama ihtimali varken bir türlü yaşayamayan gençlerin; beraber oyun oynayabileceğiniz, film izleyebileceğiniz, projeler üretebileceğiniz akranlarınızın bugün bunların hiçbirine sahip olamadıklarını, ancak sadece eğitimle birbirlerine tutunabildikleri bir gelecek tasarlayabildiklerini düşünün. Eğitim denen şeyin okula gidip gelmekten çok daha fazlası olduğunu, bir arada hayatta kalmanın ve millet olarak var olabilmenin yolunun eğitimden geçtiğini fark etmeniz en önemlisidir."

Program, öğrencilerin konuya ilişkin soru ve değerlendirmeleriyle sona erdi. Etkinlik, Filistin'de eğitimin toplumsal direniş ve hafıza açısından taşıdığı rolü yerel izleyiciyle buluurarak tartışmayı derinleştirdi.

DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDOĞAN ALTUN’UN KONUŞMACI OLARAK YER ALDIĞI SÖYLEŞİDE, FİLİSTİN’DE EĞİTİM VE...

DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDOĞAN ALTUN’UN KONUŞMACI OLARAK YER ALDIĞI SÖYLEŞİDE, FİLİSTİN’DE EĞİTİM VE GÜNDELİK YAŞAMIN TARİHSEL SÜRECİ ÇOK YÖNLÜ BİR PERSPEKTİFLE ELE ALINDI.

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.