Ege Üniversitesi ev sahipliğinde DATA FEST’26: Veri ve teknolojinin stratejik önemi masaya yatırıldı

Ege Üniversitesi ev sahipliğindeki DATA FEST’26'da akademi ve sektör temsilcileri veri bilimi, bulut ve yapay zekâ uygulamalarını ve kariyer fırsatlarını tartıştı.

Yayın Tarihi: 15.04.2026 10:34
Güncelleme Tarihi: 15.04.2026 10:34

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde DATA FEST’26: Veri ve teknolojinin stratejik önemi masaya yatırıldı

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde DATA FEST’26: Veri ve teknolojinin stratejik önemi masaya yatırıldı

Ege Üniversitesi, Veri ve İstatistik Topluluğu tarafından düzenlenen DATA FEST’26 etkinliğine ev sahipliği yaptı. Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyona akademisyenler, öğrenciler ve sektör temsilcileri katıldı. Etkinlik, katılımcılara güncel trendleri takip etme ve sektörle güçlü bağlantılar kurma olanağı sundu.

Açılış ve organizasyon

Etkinliğin açılış konuşmasını Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Alcı yaptı. Organizasyonun, veri bilimi ve inovasyon ekseninde gençlerin analitik yetkinliklerini güçlendirmeye; disiplinlerarası paylaşımı ve veriye dayalı düşünme kültürünü yaygınlaştırmaya katkı sunmasının hedeflendiği belirtildi.

Prof. Dr. Musa Alcı konuşmasında: "İçinde bulunduğumuz çağ, bilginin yalnızca üretilmesiyle sınırlı kalmadığı; analiz edildiği, anlamlandırıldığı ve stratejik bir değere dönüştürüldüğü bir dönemi ifade etmektedir. DATAFEST’26 Veri ve İnovasyon Zirvesi’nin; gençlerimizin analitik düşünme becerilerini geliştirmelerine, güncel yaklaşımları yakından tanımalarına ve kariyer planlamalarını daha sağlam temeller üzerine inşa etmelerine katkı sunarken; aynı zamanda bilimsel paylaşımın güçlendiği, disiplinlerarası iş birliklerinin geliştiği ve veriye dayalı düşünme kültürünün yaygınlaştığı verimli bir buluşma olacağına inanıyorum. Bu anlamlı organizasyonun hayata geçirilmesinde emeği bulunan herkese teşekkür ediyor, zirvenin tüm katılımcılar için başarılı ve verimli geçmesini diliyorum" dedi.

Gençlere tavsiyeler

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran gençlere yönelik konuşmasında şu uyarı ve öğütlerde bulundu: "Unutmayın ki başkasına bağımlı olan özgür olamaz; bağımsız olan özgürdür. Tıpkı değişime adapte olamayan en güçlü canlılar dinozorların yok olup karıncaların hayatta kalması veya dünyanın en büyük şirketlerinin bir anda silinip gitmesi gibi, biz de bu değişime adapte olmak zorundayız. İnsanların inanmakta zorlanacağı kadar büyük hayaller kurun ve o hayaller için durmadan çalışın. Zenginlik piyangodan veya mirastan gelebilir ama başarı son derece adildir, sadece çalışanındır. Tıpkı bir civcivin yaşamak için yumurtayı kendi çabasıyla kırmak zorunda olması gibi, siz de kendi kabuğunuzu kendiniz kırın. Bilgiyi sadece ders geçmek için değil, hayatta karşılığı olan bir güce dönüştürmek için edinin. Unutmayın ki hayatta güvendiğiniz tüm dağlara bir gün karlar yağabilir; bu yüzden kimseye yaslanmadan, kendi kendinizin yıkılmaz dağı olmak zorundasınız".

Akademi ve sektör buluşması: Paneller ve konuşmacılar

Organizasyonda, veri biliminin günümüz dünyasındaki stratejik önemine dair sunumlar ve paneller düzenlendi. Microsoft'tan Muammer Benz, Mercedes-Benz'den Aylin Yılmaz ve ASELSAN'dan Miraç Polat gibi isimler bulut bilişim, veri analitiği ve yazılım mühendisliği konularındaki güncel eğilimleri paylaştı. Panellerde Hugo Boss'tan Benay Dereli sürdürülebilirlik ile veri yönetimi ilişkisini ele alırken; İş Bankası'ndan Fatih Gülbahar ve Candan Pehlivanoğlu finans sektöründe veri biliminin kullanım alanlarını detaylandırdı. Ayrıca Garanti BBVA'dan Taner Sekmen, Ciklum'dan Dr. Olgun Aydın ve NIQ'dan Ozan Nuri Kaya yapay zekânın iş dünyasındaki pratik uygulamaları ve veri odaklı karar alma mekanizmalarını katılımcılara aktardı.

İki gün süren etkinliğin sonunda öğrenciler, sektör liderleriyle doğrudan iletişim kurma ve kariyer odaklı bağlantılar geliştirme fırsatı yakaladı. Etkinlik, akademik bilgi ile sektörel deneyimi aynı platformda buluşturarak katılımcılara hem güncel perspektifler hem de somut iş birlikleri için zemin sundu.

EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSA ALCI (SOLDA) - İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ (İYTE)...

EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSA ALCI (SOLDA) - İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ (İYTE) REKTÖRÜ PROF. DR. YUSUF BARAN (SAĞDA)

EGE ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE DÜZENLENEN DATA FEST’26’DA, VERİ BİLİMİ VE TEKNOLOJİNİN STRATEJİK...

Yazar
EDİTÖR

Sultan Bulut

Ben Sultan Bulut, 28 yaşındayım, İzmir. aksiyon.com.tr Yaşam kategorisinde moda, kültür-sanat etkinlikleri ve şehir rehberleri hazırlıyorum. Trendleri yakından takip ederim. Estetik zevkime güvenirim ve detaycıyımdır.