Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,34 -0,07%
EURO
34,88 0,06%
ALTIN
2.378,64 -0,26%

e-Devlet'ten hemen kontrol edin! Hizmet dökümünde bu yazıyorsa emeklilik iptal!

SGK, yeni yayınladığı uyarı listesiyle milyonlarca emekliyi önemli konularda bilgilendirdi. E-devlet üzerinden erişilebilen hizmet sicilinde kayıtlı özel bir kod, emeklilik haklarının iptal edilme durumunun ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Bu kodların nedenleri ve fesih iptal nedenleri haberimizde..

Yayın Tarihi: 22.04.2024 23:50
Güncelleme Tarihi: 22.04.2024 23:50

e-Devlet'ten hemen kontrol edin! Hizmet dökümünde bu yazıyorsa emeklilik iptal!

Sosyal Sigortalar Fonu (SGK), milyonlarca emeklinin e-devlet üzerinden erişilebilen hizmet belgelerine girilen kodları kullanarak aylık işlemlerine kısıtlama getirileceğini duyurdu. Hizmet kayıt kodu, emeklilik işlemlerinin kısıtlanma nedenini belirtiyor ancak emeklilik yardımlarının iptal edilmesinin en yaygın nedeninin, çalışmayan birinin sigortalı olarak görünmesi olduğunu belirtiyor.

Genel olarak bakıldığında işten ayrılmanın en yaygın nedeni "düzensiz çalışma"dır ancak SGK bu tür durumları birkaç yıl geçmiş olsa bile tespit edebilmektedir. Bu taktik öncelikle ev kadınlarına karşı uygulanıyor ve halihazırda işsiz olan kişinin eşiyle birlikte sigortalı gösterilmesine dayanıyor.

Yüz binlerce lira ödemek zorunda kalabilirsiniz!

e-Devlet'ten hemen kontrol edin! Hizmet dökümünde bu yazıyorsa emeklilik iptal!

İşlevsel olmadığının tespiti halinde ihlal süresi içinde ödenen primler hizmet kütüğünden silinecektir. Bu durumda sigorta primlerinizi iptal etmeniz halinde, emeklilik şartlarını yerine getirmediğiniz için genel olarak emekliliğiniz sonlandırılacaktır ancak bu dolandırıcılığa karşılık SGK ayrıca o ana kadar ödenen tüm aylık primlerin yanı sıra artı olarak ödenen tüm aylık primlerin de iadesini talep etmektedir.

Bu gibi durumlarda 10 yıldan fazla emekli maaşı almış olanların dahi emekli maaşlarının kesileceği ve maaşlarının tamamının iade edileceği biliniyor ancak SGK uzmanları bu tür ihlallerden kesinlikle uzak durulması gerektiğini tavsiye ediyor.

EMEKLİ MAAŞI HANGİ NEDENLERLE HATALI BAĞLANIR

Emekli maaşının daha sonra iptal edilmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Bunlardan en önemlisi kişinin çalıştığı şirkette SSK statüsüne (4/a) sahip olmasıdır. Başkasının katkı günlerinin yanlış kaydedilmesi durumunda bu hata, emekli maaşınızın tamamen kesilmesine neden olabilir veya kendi çalışma kaydınız emeklilik için yeterli ise emekli aylığınızın azaltılmasına neden olabilir.

Yanlışlıkla fazla ödenen aylık tutarlar da iade edilecek olup, prim borcundan dolayı BAĞ-KUR sigortalılık süresi durdurulanlar, prim uzatımı yaparak bu süreyi emekli maaşına sayabilecek. Ancak bu durumda, askı süresi boyunca sigorta priminin tamamının ödenmesi gerekmektedir. Askıya alınan teminat süresi içerisinde askerlik ve doğum borçlarını talep edemezsiniz. Dolayısıyla askerlik, analık gibi hizmet borcunun olduğu sonradan tespit edilenlerin sigortalılık dönemiyle aynı zamana denk gelmesi halinde emekli maaşları kayboluyor.

Birden fazla işverenin yanında çalışan SSK (4/a) statüsündeki kişiler için her işveren için ayrı ayrı prim ödemesi yapılır ancak bir ay içerisinde 30 günü ve prim gün sayısını geçmeyecek şekilde prim ödemesi yapılır. Bir yıl içerisinde ödenen gün sayısı 30 günü geçemeyeceği gibi 360 günü de geçemez. SGK hizmet dökümü, tüm işverenler tarafından ödenen toplam prim günlerini içerdiğinden normalde gerekenden daha fazla prim gün sayısını gösterecektir.

Bu durumda, emeklilikten önceki gün yeterli primi olmayan kişilere emeklilik maaşı yanlış tahsis edilecektir, ancak SGK, çocukların ebeveynlerinin yerine sigorta kapsamını güvence altına almak için istihdam sırasında kullanılabilecek bir sistemdir. Sözleşme 18 yaş ve üzerinde olmanız halinde geçerli kabul edilir. Bu şartları taşımayanların sigortalılık süreleri dikkate alınmayacak, emeklilik sonrasında tespit edilmesi halinde emeklilik sistemi sonlandırılacaktır.

Fiilen bir işte çalışmıyor olsanız bile, eşinizin, arkadaşınızın veya akrabanızın işyerinde sigortalı olduğunuzu bildirirseniz geriye dönük olarak hak sahibi olabilirsiniz.

SGK, sahte sigortalıların ve sahte sigortalıların çalıştırıldığı işyerlerinin tespiti için son yıllarda SAS yazılımını kullanıyor. Emekli olanların aylıkları kesilecek ve ödenen emekli maaşlarına faiz uygulanacaktır. Ayrıca ebeveynlerinden yetim aylığı almak için karşılıklı rıza ile boşanan kişiler, Sosyal Güvenlik soruşturmacıları veya yakınlarının talebi üzerine tutuklanabilecek. 2022 yılında yalnızca Sosyal Güvenlik müfettişlerinin 4.387 emekli maaşı kesintisi bildirdiği biliniyor.