Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Düşük vakaları yüzde 300 arttı! Filistinli kadınlar insanlık dışı şartlarda doğum yapıyor

7 Ekim'de İsrail'in Gazze'ye başlayan saldırıları kapsamında bölgede hamile kadınların düşük yapma oranı yüzde 300 arttı! Bölgede hijyen ürünlerine sınırlı ulaşım nedeniyle enfeksiyon geçiren kadınlar ölüm riskiyle karşı karşıya...

Yayın Tarihi: 18.01.2024 11:58
Güncelleme Tarihi: 18.01.2024 11:58

Düşük vakaları yüzde 300 arttı! Filistinli kadınlar insanlık dışı şartlarda doğum yapıyor

7 Ekim 2023’de başlayan İsrail ve Gazze arasındaki gerilim sonucunda Filistin’de çok fazla bölge enkaza döndü. Her gün çok sayıda saldırının gerçekleştiği Filistin’de halk, hastane ve eğitim kurumlarına sığınırken İsrail bu kurumları da hedef almaya başladı. 

Savaşın ilk günlerinde güvenli bölge olarak ilan edilen Han Yunus kentinde de saldırıların yoğunlaştığı bugünlerde, özellikle çocuk ve hamile kadınlar son derece büyük bir stres ortamının içinde. 10 binden fazla çocuk ve 7 binden fazla kadının hayatını kaybettiği bölgede hamile kadınların düşük yapma oranı yüzde 300 arttı! Kadınların regl periyotlarında stres nedeniyle değişimlerin görüldüğü Filistin’de yeterli hijyenik ürünlerin bulunmaması kadın sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. 

ABD merkezli Jezebel haber sitesinde yer alan haberlere göre İsrail’in Ekim ayında Gazze’ye saldırılarını başlatmasının ardından kadınların doğum yapabileceği güvenli bir yer kalmadığı bildirilmişti. Uluslararası sağlık örgütleri tarafından da verilen uyarılar kapsamında Gazze’deki sağlık çalışanları, saldırıların başlamasından bu yana düşük yapma oranını yüzde 300 arttığını kaydetti. CARE isimli yardım örgütü tarafından açıklanan verilerde gıda ve beslenme erişimine de dikkat çekildi. 

Gıda erişimi yetersiz, ciddi kilo kayıpları yaşanıyor 

Bölgede hamile kadınların gıdaya ulaşımının sınırlı olduğu ve ciddi kilo kayıplarının yaşandığı belirtilirken durumun bebeğin sağlığını da olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, hamile kadınların enfeksiyona maruz kaldığını ve bu nedenle de ölüm oranlarının yükseldiği ifade edildi. 

Doğum için koşullar güvensiz! 

Filistin Aile Planlama ve Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamalarda hamile kadınlar için güvenli koşulların olmadığı ve çadır, barınak ya da araba gibi güvenli olmayan koşullarda doğum riskinin yüksek olduğu aktarıldı. Sınırlı kaynaklar nedeniyle doğum için gereken temel malzemelerin olmadığı, anestezi ve doğum sonrası bakım olmadan doğumların gerçekleştirildiğine de dikkat çekildi. 

gazze savaş

Her gün 180 kadın insanlık dışı koşullarda doğum yapıyor! 

14 Ocak’ta Filistin Kızılay’ı tarafından yapılan açıklamada Gazze’de her gün 180 kadının insanlık dışı şartlarda doğum yaptığı ve birçoğunun da ambulansların engellenmesi nedeniyle hastanelere yetiştilemediği vurgulandı.

10 bin çocuk, 7 bin kadın öldü! 

Son gelen verilere göre İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 10 bin 300 çocuk öldü. 7 bin 100 kadının da öldüğü bilinen savaşta 24 bin 285 Filistinli hayatını kaybetti. 61 bin 154 Filistinlinin yaralandığı bölgede binlerce vatandaş da enkazların altında yatıyor.