Bist 100
9.915,62 2%
DOLAR
32,45 -0,15%
EURO
34,83 -0,66%
ALTIN
2.427,5 0,14%

Dünyada obezite alarmı! Çocuklar da tehlikede

Uzmanlar obeziteye dikkat çekiyor! Dünyada 1 milyardan fazla insan aşırı kilolu. Peki obezite hangi ülkelerde daha yaygın? Obezite nasıl önlenir, nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm detaylar haberimizde...

Yayın Tarihi: 01.03.2024 15:53
Güncelleme Tarihi: 01.03.2024 15:53

Dünyada obezite alarmı! Çocuklar da tehlikede

Dünya Sağlık Örgütü’nün son araştırmasına göre, dünyada 1 milyardan fazla insan obez. Bu rakamın 159 milyonunu çocuklar oluşturuyor. Obezite, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, uyku apnesi gibi pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Uzmanlar, obeziteyle mücadele için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteye dikkat çekiyor. Peki obezite nasıl oluşur? Hangi ülkelerde obezite daha çok görülüyor? İşte detaylar...

obezite nasıl önlenir

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı rapora göre, dünyada obezite oranı son 40 yılda iki katına çıktı. Yetişkinlerde yüzde 13, çocuklarda ise yüzde 5 oranında obez insan var. Bu da 1 milyardan fazla insanın aşırı kilolu olduğu anlamına geliyor.  

OBEZİTE NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

Obezite, vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanıyor. Günlük alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda, fazla enerji vücutta yağ olarak depolanıyor. 

obezite

Bu da obeziteye neden oluyor. Obezite, genetik, çevresel, sosyo-kültürel ve psikolojik faktörlerle de ilişkili.

OBEZİTE HANGİ ÜLKELERDE DAHA YAYGIN?

Obezite, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ortak sorunu. The Lancet dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, obezite oranı en yüksek ülkeler arasında ada ülkeleri Tonga ve Amerikan Samoası, obez erkeklerin oranında ilk sırada gelen ada ülkesi Nauru, ABD, Suudi Arabistan, Meksika, Türkiye, İngiltere ve Almanya yer alıyor.

obezite nedir

OBEZİTE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Obeziteyle baş etmenin en etkili yolu sağlıklı beslenme ve spor yapmak. Diyetisyenin verdiği diyet listesine uyarak kişi günlük kaç kalori alması gerektiğini biliyor. Spor yapmak da hem kilo kaybına hem de sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.Fakat diyet ve spora rağmen kilo veremeyen veya obezitenin yol açtığı hastalıkları olan kişiler için obezite ameliyatı da bir alternatif olabiliyor. 

SAĞLIKLI BESLENME

Obezite ameliyatı, vücut kitle indeksine göre seçilen uygun hastalara yapılıyor. Obezite ameliyatı, mideyi küçültmek veya bağırsaktan emilen kaloriyi azaltmak gibi yöntemlerle kilo kaybına neden oluyor. Obezite ameliyatı, sadece kilo kaybı değil, aynı zamanda obezitenin neden olduğu hastalıkların iyileşmesini de hedefliyor. Obezite ameliyatı öncesinde ve sonrasında hastaların doktor gözetiminde olması ise şart.