DTSO başkanı Kaya: Nusaybin Sınır Kapısı'nın açılması bölge ticaretine ciddi bir nefes aldıracaktır

DTSO Başkanı Mehmet Kaya, yaklaşık 13 yıldır kapalı Nusaybin Sınır Kapısı'nın açılmasının bölge ticaretine nefes aldıracağını, altyapının hazır olduğunu ve Suriye onayı beklendiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 19.06.2026 11:40
Güncelleme Tarihi: 19.06.2026 11:44

DTSO başkanı Kaya: Nusaybin Sınır Kapısı'nın açılması bölge ticaretine ciddi bir nefes aldıracaktır

DTSO meclis toplantısı ve nusaybin sınır kapısı gelişmeleri

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Meclisi, Meclis Başkanı Nevin İl başkanlığında haziran ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda söz alan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Nusaybin Sınır Kapısı ile ilgili gelişmelerde son aşamaya gelindiğini belirterek, kapının açılmasının bölge ticaretine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

ihracattaki düşüş ve bölgesel etkiler

Kaya, yılın ilk 5 aylık dönemine ilişkin verilerin Diyarbakır açısından kaygı verici olduğunu vurguladı. Buna göre bölgenin ihracatında önemli düşüşler yaşandı: Irak'a yapılan ihracat %42,3, Suriye'ye yapılan ihracat ise %35,7 geriledi. Kaya, ihracattaki gerilemenin yalnızca bölgesel değil, küresel ekonomik şartlardan da kaynaklandığını, ayrıca Irak'ta uygulanan yeni vergiler ve sınır ticaretindeki engellerin etkili olduğunu söyledi.

Aynı dönemde ülke geneli ile karşılaştırıldığında Diyarbakır'ın kaybı daha belirgin. Ocak-mayıs döneminde Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı %24 artarken, Diyarbakır'ın Suriye ihracatı %35,7 azaldı. Irak pazarında ise Türkiye genelinde ihracat %22,8 azalırken, Diyarbakır'ın Irak'a ihracatındaki düşüş %42,3 düzeyinde oldu.

nusaybin kapısının açılmasının beklenen etkileri

Kaya, Nusaybin Sınır Kapısı'nın yıllardır kapalı olmasının ve Suriye'ye ticaretin halen Cilvegözü üzerinden yürütülmesinin bölge illerinin rekabet gücünü zayıflattığını belirtti. Türkiye'nin Suriye ihracatı artarken Diyarbakır'ın durumunun tersine dönmesinin temel nedenlerinden birinin bölgenin doğrudan sınır kapılarını kullanamaması olduğunu ifade etti.

Toplantıda Kaya, yaklaşık 13 yıldır kapalı bulunan Nusaybin Sınır Kapısı konusunda Ticaret Bakanlığı ile yürütülen görüşmelerde önemli ilerleme sağlandığını, Türkiye tarafındaki altyapının hazır olduğunu ve Suriye merkezi hükümetinin onayı halinde kapının kısa süre içinde açılabileceğini aktardı. Kaya, bu gelişmenin bölge ticaretine ciddi bir nefes aldıracağını söyledi.

ticari iş birlikleri ve tarımsal projeler

Kaya, kapının açılmasıyla DTSO'nun Suriye'ye geniş katılımlı bir ticaret heyeti göndermeyi planladığını, ayrıca Duhok, Zaho ve Kamışlodaki oda ve ekonomik çevrelerle ortak çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Diyarbakır Ticaret Borsası ile ortak yürütülen lisanslı pamuk depoculuğu projesinde de önemli bir aşamaya gelindiğini belirtti.

Proje kapsamında Karacadağ OSB yakınlarında yaklaşık 600 dönüm alan üzerinde lisanslı depo ve tarımsal analiz laboratuvarları kurulması planlanıyor. Kaya, bu yapılar hayata geçtiğinde Diyarbakır'da üretilen pamuğun korunmasının ve fiyat istikrarının sağlanmasının kolaylaşacağını vurguladı.

meclis sunumları

Meclis toplantısında TOBB Akademik Danışmanı Doç. Dr. Şehnaz Altunakar "TEPAV Temel Ekonomik Göstergeler" konulu bir sunum yaptı. DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Murat Demir ise "İş Hayatında Yapay Zeka Kullanımı" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI (DTSO) BAŞKANI MEHMET KAYA, KENTİN KOMŞU ÜLKELERE İHRACATINDA...

DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI (DTSO) BAŞKANI MEHMET KAYA, KENTİN KOMŞU ÜLKELERE İHRACATINDA YAŞANAN CİDDİ DÜŞÜŞE DİKKAT ÇEKEREK, TİCARETİN KRİTİK BİR DARBOĞAZDAN GEÇTİĞİNİ SÖYLEDİ.

DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI (DTSO) BAŞKANI MEHMET KAYA, KENTİN KOMŞU ÜLKELERE İHRACATINDA...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.