Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı bilim insanlarından Simone Moraes Raszl, dünya genelinde her gün 1,6 milyon kişinin güvenli olmayan gıda nedeniyle hastalandığını bildirdi. Raszl, bu bilgiyi Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında paylaştı.
7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü'ne ilişkin değerlendirmede bulunan Raszl, gıda güvenliğinin bir küresel sorumluluk olduğunu vurguladı. "Bu hastalıklar önlenebilir ve bunları önlemek için gereken bilim halihazırda mevcut. İhtiyacımız olan şey koordineli, kanıta dayalı ve kapsayıcı eylem," dedi.
Ayrıca, DSÖ'nün, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile işbirliği içinde bu çabada merkezi bir rol oynadığını belirtti. Raszl, gıda güvenliğinin yalnızca hükümetlerin veya uluslararası örgütlerin sorumluluğu olmadığını ifade ederek, şunları ekledi:
“Politika yapıcılar bilim temelli düzenlemelere ve veri sistemlerine yatırım yapmalı. Gıda işletmeleri, titiz güvenlik uygulamaları hayata geçirmeli ve şeffaflığı desteklemeli. Akademisyenler yenilik yapmaya ve eğitmeye devam etmeli. Tüketiciler olarak hepimiz bilgili kalmalı ve evde güvenli gıda işleme uygulamalıyız. Çünkü her birimiz bir risk yöneticisiyiz.”