DSÖ, Gazze Şeridi'nde Yetersiz Beslenme Krizini Raporladı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze Şeridi'nde 2025 yılı itibarıyla yetersiz beslenmeye bağlı olarak 74 kişinin yaşamını yitirdiğini; bunlardan 63'ünün ise Temmuz ayında meydana geldiğini açıkladı.
Gazze Şeridi'nde, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası nedeniyle yetersiz beslenmenin hızla kötüleştiği ve buna bağlı ölümlerin arttığına dikkat çeken DSÖ, yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, "2025'te yetersiz beslenmeye bağlı toplam ölümlerden 63'ü Temmuz'da gerçekleşti. Hayatını kaybedenlerin 24'ü 5 yaş altı çocuk, 1'i 5 yaş üstü çocuk ve 38'i yetişkindir. Bu insanların çoğu, sağlık kuruluşlarına ulaştıklarında ya da kısa bir süre sonra ciddi zayıflama belirtileri göstererek yaşamlarını yitirdi" ifadelerine yer verildi.
Ayrıca, Gazze Şeridi'nde 5 yaş altı çocukların neredeyse 5'te 1'inin akut yetersiz beslendiği belirtilerek, bu durumun büyük ölçekli gıda, sağlık ve insani yardımların kasıtlı olarak engellenmesine dayandığı vurgulandı.
Temmuz ayının ilk iki haftasında 5 yaş altı 5 binden fazla çocuğun yetersiz beslenme nedeni ile hastaneye kaldırıldığı ve bunların yüzde 18'inin şiddetli akut yetersiz beslenme ile karşı karşıya olduğu ifade edildi. 2025 yılı itibarıyla, Gazze'de hastaneye kaldırılan çocuk sayısında önemli bir artış gözlemlendi. Haziran ayında 6 bin 500 çocuk tedavi edilmek üzere hastaneye götürüldü, bu sayı Ekim 2023'ten itibaren en yüksek rakam olarak kaydedildi.
DSÖ, Gazze'deki sağlık sisteminin halihazırda üzerindeki baskının arttığını ve bu durumun önlenebilir bir kriz olduğunu açıkladı. Ayrıca insanları açlığın yanı sıra çaresiz gıda arayışı sürecinde kaybedildiğine de dikkat çekildi. Ailelerin basit bir tabak yemek için hayatlarını riske atmak zorunda kaldıkları ifade edildi.
27 Mayıs’tan bu yana gıdaya ulaşmaya çalışan 1060'tan fazla Gazzeli’nin hayatını kaybettiği ve 7 bin 200 kişinin yaralandığı bilgisi verildi. DSÖ, Gazze'ye çeşitlilik arz eden besleyici gıdaların ve temel ilaçların acilen ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sağlık çalışanlarının serbest bırakılması ve acil bir ateşkes sağlanması çağrısında bulunuldu.
Açlık ve Yetersiz Beslenme Sorunu
İsrail'in saldırıları ve insani yardım girişindeki kısıtlamalar Gazze Şeridi'nde açlık ve yetersiz beslenmenin yayılmasına yol açıyor. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle ölenlerin sayısı 87'si çocuk olmak üzere 133'e ulaştı. Bu durum, bölgedeki insani krizin ciddiyetini artırıyor.
Bunun yanı sıra, ambargo nedeniyle Gazze'de yaşanan kıtlık felaketiyle birlikte Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün, bölgeye hava yoluyla insani yardım göndermeye başladı.