DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.856.327,58 -0,06%

DSÖ: Gazze'de 2025'te yetersiz beslenme nedeniyle 206 kişi hayatını kaybetti; kıtlık doğrulandı

DSÖ, 2025'te Gazze'de yetersiz beslenme nedeniyle 206 ölüm olduğunu ve 15 Ağustos 2025'te Gazze kentinde kıtlığın doğrulandığını açıkladı.

Yayın Tarihi: 22.08.2025 14:26
Güncelleme Tarihi: 22.08.2025 14:26

DSÖ: Gazze'de 2025'te yetersiz beslenme nedeniyle 206 kişi hayatını kaybetti; kıtlık doğrulandı

DSÖ: Gazze'de 2025'te yetersiz beslenme nedeniyle 206 kişi hayatını kaybetti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında Gazze'deki insani duruma ilişkin değerlendirme yaptı. Peeperkorn, DSÖ tarafından doğrulandığı üzere yalnızca 2025'te yetersiz beslenmenin etkileri nedeniyle 206 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Durumun boyutu ve artan risk

Peeperkorn, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporuna atıfta bulunarak, 15 Ağustos 2025 itibarıyla Gazze kentinde kıtlığın (IPC Seviye 5) makul kanıtlarla doğrulandığını hatırlattı. Raporda, Gazze Şeridi'nde 22 ayı aşan çatışmalar sonucunda yarım milyondan fazla kişinin açlık, yoksulluk ve ölümle karakterize felaket koşullarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Peeperkorn, Gazze'deki akut yetersiz beslenmenin hızla kötüleşmeye devam ettiğini vurgulayarak, IPC analizine göre Haziran 2026 itibarıyla 5 yaş altındaki en az 132 bin çocuğun akut yetersiz beslenme nedeniyle ölüm riski altında olduğuna dikkat çekti. Bu sayının, Mayıs 2025'te bildirilen IPC tahminlerine kıyasla iki katına çıktığı kaydedildi.

Çağrı ve acil önlemler

Peeperkorn, mevcut durumun insan yapımı bir kriz olduğunu belirterek bunun tersine çevrilmesi gerektiğini ifade etti. DSÖ temsilcisi, acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanmasının önemine işaret ederek, tüm Gazze halkına kitlesel yardım akışının engelsiz şekilde ulaştırılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

IPC raporunun bulguları

IPC raporu, 15 Ağustos 2025 itibarıyla Gazze kentinde kıtlığın doğrulandığını ve bu kıtlığın Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerine yayıldığında durumun hızla kötüleşeceğini tespit etti. Rapor, yarım milyondan fazla kişinin felaket koşullarıyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor ve geniş çaplı müdahale gereğine dikkat çekiyor.

Özetle, DSÖ'nün verileri ve IPC değerlendirmesi Gazze'de derinleşen bir gıda ve beslenme krizine işaret ediyor; yetkililer acil insani erişim ve ateşkes çağrılarını yineliyor.

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı