Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Dokunmaya korktuğumuz o bitki, sağlığa şifa, yağı ise adeta gençlik iksiri! İşte ısırgan otunun mucizesi!

Isırgan otu, dokunduğunda kaşıntı ve kızarıklığa neden olan ama sağlık açısından pek çok faydası olan bir bitkidir. Peki ısırgan otu hangi hastalıklara iyi geliyor, kimler kullanamıyor? Isırgan otu çayı nasıl yapılır, neye iyi gelir? İşte ısırgan otu hakkında merak edilenler…

Yayın Tarihi: 16.01.2024 15:43
Güncelleme Tarihi: 16.01.2024 15:43

Dokunmaya korktuğumuz o bitki, sağlığa şifa, yağı ise  adeta gençlik iksiri! İşte ısırgan otunun mucizesi!

Isırgan otu, tarihte bilinen her dönemde şifalı bitkiler arasında yer almış ve birçok hastalığa iyi gelmiştir. Isırgan otu, doğanın bize sunduğu mucizevi bir bitkidir. Sağlığımız için pek çok faydası olan bu bitkiyi doğru şekilde kullanarak, hastalıklardan korunabilir ve yaşam kalitemizi artırabiliriz. Isırgan otunun mucizeleri saymakla bitmiyor. Peki ısırgan otunun faydaları nelerdir? Nasıl kullanmalıyız? Kimler kullanamaz? İşte ısırgan otu hakkında bilmeniz gerekenler...

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Isırgan otu, A, C, K ve B2 vitamini yanında kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, sodyum ve potasyum gibi önemli mineraller ve bolca lif içeriyor. Ayrıca pek çok amino asit, yağ asidi, kuersetin, kumarin, beta-karoten, lutein gibi birçok antioksidanla besin içeriği çok zengin bir bitki.

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI

Isırgan otu, vücuttaki toksinleri temizler, kan şekerini ve kan basıncını düzenler, kalp sağlığı için faydalıdır, idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir, solunum problemleri yaşayan kişilerin tüketilmesi önerilir, alerjen sorunu olan kişilerin tüketilmesi önerilir, gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılması iyidir, kireçlenme ve eklem ağrısı yaşayan kişiler çay olarak tüketebilir, prostat problemi olan erkeklerin tüketmesi faydalıdır, kemik sağlığına iyi gelir, saç sağlığı için önemli bir yere sahiptir, saç köklerini besleyerek saç derisinin hava almasını sağlar, saçın yıpranmış görüntüsünü de iyileştirir, cilt sağlığı üzerinde faydaları bulunur, saç dökülmesi problemlerinde azalma sağlaması için kullanılabilir.

ISIRGAN OTUNU KİMLER KULLANAMIYOR?

Isırgan otu, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da herkes tarafından kullanılamaz. Isırgan otu, hamile kalma planı olan kadınlar tarafından kullanılmamalıdır. Çünkü adet döngüsünü değiştirebilir. Açık yarası olan kişilerde kullanılmamalıdır. Açık yaralar ısırgan otunun güçlü etkisiyle tahriş olabilir. Bunun yanı sıra gereğinden fazla ısırgan otu kullanmak alerjiye neden olabilmektedir. Kan şekerini arttırma etkisi bulunduğundan, şeker hastalarının tüketiminde dikkatli olması gerekir .

ISIRGAN OTU ÇAYA NEYE İYİ GELİYOR?

Isırgan otu çayı, pek çok sağlık sorununa iyi gelen faydalı bir içecektir. Vitamin ve mineral bakımından çok zengindir. Antioksidan ve antibakteriyel özellikleriyle idrar yolu enfeksiyonundan soğuk algınlığına dek birçok sağlık sorununa iyi gelir. 

ISIRGAN OTU ÇAYIBaşta kalp damar hastalıkları olmak üzere, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Isırgan otu çayı yapmak için, taze ya da kuru ısırgan otu yapraklarını kaynayan suyun içine atmak ve 10 dakika kadar demlemek yeterlidir. Isırgan otu çayı, her sabah aç karnına bir veya iki bardak içilebilir .

ISIRGAN OTU YAĞININ FAYDALARI

Tabii ki, ısırgan otu yağı da ısırgan otu gibi pek çok faydası olan bir yağdır. Isırgan otu yağı, ısırgan tohumunun sıkıştırılması ile elde edilir. Avrupa ülkelerinde gençlik yağı veya gençliğin iksiri olarak bilinir. Isırgan otu yağının faydalarından bazıları şunlardır:

* Vücudun savunma sistemine güç verir, virüs ve bakteri iltihaplanması için direnci artırır, kanı temizler.

* Saç dökülmelerini önler, saç köklerini besler, saç derisini rahatlatır, saçın yıpranmış görüntüsünü iyileştirir.

* Ciltte oluşmuş rahatsızlıklara iyi gelir, cilt ve deri bağ dokusunu güçlendirir, kırışıklıkları azaltır.

* Adet düzenleyicidir, regl dönemindeki ağrıları yok eder.

ISIRGAN OTU FAYDASI

* Böbrekte oluşan kumların daha hızlı dökülmesini sağlar, idrar yolu enfeksiyonlarını iyileştirir.

* Kan şekerini ve kan basıncını düzenler, diyabet ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

* Solunum sorunlarını giderir, alerjik hastalıklara iyi gelir.

* Osteoartrit (Kireçlenme), artrit ve eklem ağrısını hafifletir, osteoporoz ve kemik sağlığına katkı sağlar.