İsrail basınında yer alan haberlere göre, Tel Aviv yönetimi'nin Gazze Şeridi'nin çeperinde işgali sürdürme ısrarı nedeniyle ateşkes ve esir takası anlaşması müzakereleri, Katar'ın başkenti Doha'da devam ediyor.
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Katar'ın teklifi İsrail tarafından kabul edilirken, Hamas bu teklifi reddetti. İsrailli diplomatik bir kaynak, Hamas'ın müzakerelerde zorluk çıkardığını ve müzakereleri sabote etme çabasında olduğunu öne sürdü.
Hamas, Gazze Şeridi'nden İsrail ordusunun tamamen çekilmesini talep ederken, İsrailli kaynaklar müzakerelerin gerekçeleri hakkında bilgi vermekten kaçındı. Müzakere heyeti, gelişmeleri Başbakan Binyamin Netanyahu'ya ileten İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer tarafından sürekli bilgilendirildi.
Geçtiğimiz pazar gününden bu yana, İsrail ve Hamas heyetleri Doha'da ayrı binalarda sekiz tur görüşmeye katıldı. Görüşmeler, Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda yürütülüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 60 günlük ateşkesin sağlanması için gerekli şartları kabul ettiğini açıklamış ve bu teklif, Hamas'a arabuluculuk yapan taraflarla iletilmişti. Hamas, bu teklife “olumlu yanıt” verdiğini duyurdu, ancak Tel Aviv yönetimi, Hamas'ın teklifinde yaptığı değişikliği kabul edilemez bulmuştu.
Taraflar, 60 günlük geçici ateşkes, Gazze'deki esirlerin serbest bırakılması ve kalıcı ateşkes için müzakereleri sürdürürken önemli anlaşmazlıkların çözüldüğü kaydediliyor, fakat İsrail'in işgal ısrarı henüz aşılamadı.