Doğunun enerji altyapısına yatırım çağrısı: Türker VEYAŞ halka açılıyor

Türker VEYAŞ, pay başına 136 TL'den 12-14 Ağustos'ta halka arz edilecek; şirket 894.544 tüketiciye hizmet sunuyor, yatırımlarını büyütmeyi hedefliyor.

Yayın Tarihi: 07.08.2026 13:35
Güncelleme Tarihi: 07.08.2026 13:38

Doğunun enerji altyapısına yatırım çağrısı: Türker VEYAŞ halka açılıyor

Doğunun enerji altyapısına yatırım çağrısı: Türker VEYAŞ halka açılıyor

Türkerler Holding’in enerji alanındaki iştiraki Türker Vangölü Enerji Yatırım A.Ş. (Türker VEYAŞ), sermaye piyasalarına açılma sürecini başlattı. Şirket, pay başına satış fiyatını 136 TL olarak belirleyerek 12-13-14 Ağustos tarihlerinde talep toplayacak.

Halk Yatırım, Vakıf Yatırım ve Ziraat Yatırım öncülüğündeki konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek arzda, mevcut sermaye 529 milyon 354 bin 723 TL'den 566 milyon 854 bin 723 TL'ye çıkarılacak. Bu kapsamda 37 milyon 500 bin TL nominal değerli pay sermaye artırımı yoluyla, 27 milyon 500 bin TL nominal değerli pay ise ortak satışıyla yatırımcılara sunulacak; toplamda 65 milyon TL nominal değerli pay halka arz edilecek.

Halka arz büyüklüğü ve halka açıklık oranı:

Halka arzın öngörülen büyüklüğü yaklaşık 8 milyar 840 milyon TL olarak hesaplanırken, ek satış hakkının tamamının kullanılması halinde halka arz edilen payların toplam nominal değeri 77 milyon 500 bin TL'ye, halka arz büyüklüğü ise yaklaşık 10 milyar 540 milyon TL'ye yükselebilecek. Halka açıklık oranı ek satış hariç %11,47, ek satış dahil ise %13,67 olarak planlanıyor.

Halka arzda yatırımcı güvenini desteklemek amacıyla, halka arz büyüklüğünün %70'ine karşılık gelen bir fon ile fiyat istikrarı sağlayıcı işlemler uygulanması hedefleniyor. Ayrıca hâkim ortakların, payların Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlamasını takip eden bir yıl boyunca pay satışı yapmayacağı ve dolaşımdaki pay miktarını artıracak herhangi bir işlemde bulunmayacağı taahhüt ediliyor. Şirket paylarının işlem görmesi planlanan piyasa segmenti Borsa İstanbul Yıldız Pazar olarak bildirildi.

Hizmet bölgesi ve operasyonel yapılanma:

Türker VEYAŞ, 2013 özelleştirmesi çerçevesinde Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (VEDAŞ) işletme hakkını devralan yapı üzerinden gelişti. Bugün bağlı ortaklığı VEDAŞ ile dağıtım, VEPSAŞ ile perakende satış ve pazarlama, LİNA ile arıza onarım bakım, endeks okuma, kesme-açma, fatura tahsilatı, tesis yapımı ve gayrimenkul yönetimi hizmetleri veriliyor.

31 Mart 2026 itibarıyla Van, Muş, Bitlis ve Hakkâri'yi kapsayan yaklaşık 2,1 milyon nüfuslu hizmet bölgesinde şirket, dağıtım sistemine bağlı 894 bin 544 tüketiciye elektrik dağıtım hizmeti ve 900 bin 168 tüketiciye perakende satış hizmeti sağlıyor. Bölgedeki hizmet ağını destekleyen kurum, 2 bini aşkın çalışanla altyapı yatırımlarını sürdürüyor.

Şirketin vizyonu 'Enerjimiz Enerjinizdir' sloganı etrafında şekillenirken, faaliyetleri yenilenebilir enerji üretimi, dağıtım, perakende satış, arıza ve bakım işlerinin yanı sıra sayaç okuma, tesis yapımı ve fatura tahsilatı gibi geniş bir operasyonel yelpazeyi kapsıyor.

Kaynak kullanımı ve yatırım odakları:

Türker VEYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Papila, halka arzı şirketin yeni büyüme evresi için stratejik bir adım olarak tanımladı ve halka arzdan elde edilecek fonun dağılımına ilişkin hedefleri paylaştı. Papila, halka arzdan sağlanacak kaynağın %60-70'inin VEDAŞ'ın yatırım harcamalarına, %30-40'ının ise işletme sermayesinin güçlendirilmesine ayrılacağını belirtti.

Papila, faaliyet gösterdikleri illerde artan sanayi, turizm ve konut yatırımlarının elektrik talebini yükselttiğini vurgulayarak, 'Sanayi üretiminden dijitalleşmeye, elektrikli araçlardan yapay zekâ uygulamalarına kadar elektrik ihtiyacı hızla artıyor. Bu tablo, enerji altyapısını geleceğin en kritik yatırım alanlarından biri haline getiriyor' değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca şirketin 2023'ten 31 Mart 2026'ya kadar 12,6 milyar TL yatırım gerçekleştirdiği belirtildi.

Şirket, halka arzdan elde edilecek kaynakla şebeke modernizasyonu, yeni yerleşim alanlarının enerji ihtiyacını karşılayacak altyapı yatırımları ve operasyonel kapasitenin artırılmasını hedefliyor. Şebekenin modernizasyonu ve akıllı şebeke teknolojilerinin devreye alınması yatırımlarının verimlilik ve hizmet kalitesine olumlu katkı sağladığı ifade ediliyor.

Finansal görünüm ve istikrar:

Papila, şirketin EPDK tarafından belirlenen tarife mekanizması sayesinde öngörülebilir ve istikrarlı bir gelir yapısına sahip olduğunu belirtti. Bu düzenleme, uzun vadeli yatırım planlarının yapılmasına imkân tanırken yatırımcılar için de sağlam bir finansal zemin oluşturuyor.

Finansal göstergelere göre şirketin özkaynakları 2025 yılsonu itibarıyla 15,5 milyar TL seviyesine ulaşmış ve toplam kaynaklar içindeki payı %48,8 olarak gerçekleşmiştir. Toplam aktif büyüklüğü 31 Mart 2026 itibarıyla 30 milyar TL'nin üzerine çıkarken, şirketin cirosu 2025'te %8,3 artışla 26,6 milyar TL olarak kaydedildi. 2026 yılının ilk çeyreğinde ise cirosunu geçen yılın aynı dönemine göre %13,6 artırarak 5,7 milyar TL'ye taşıdı; aynı dönemde brüt kâr 2,4 milyar TL ve brüt kâr marjı %42,8 olarak açıklandı.

Yatırımların operasyonel verimlilik üzerinde de etkisi olduğu belirtiliyor. Teknoloji ve altyapı yatırımları sayesinde kayıp-kaçak oranlarında iyileşme sağlandığı, bunun da şebekenin daha verimli işletilmesine ve enerji kaynaklarının etkin kullanılmasına katkı verdiği vurgulanıyor.

Türker VEYAŞ'ın halka arzı, şirketin kurumsal yapısını güçlendirme, şeffaflık ve hesap verebilirlik düzeyini artırma hedefleriyle uyumlu olarak sunuluyor. Halka arz süreci tamamlandığında şirket, bölgedeki enerji altyapısını ve hizmet kapasitesini daha ileri taşımayı amaçlıyor.

YARIM ASIRLIK GEÇMİŞİYLE TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATAN TÜRKERLER HOLDİNG'İN ENERJİ...

YARIM ASIRLIK GEÇMİŞİYLE TÜRKİYE'DE ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATAN TÜRKERLER HOLDİNG'İN ENERJİ SEKTÖRÜNDEKİ İŞTİRAKİ TÜRKER VEYAŞ, HALKA ARZ OLUYOR. TÜRKİYE'NİN DOĞUSUNDA 894 BİN 544 TÜKETİCİYE ELEKTRİK DAĞITIM VE PERAKENDE SATIŞ HİZMETİ SUNAN ŞİRKET, 12-13-14 AĞUSTOS TARİHLERİ ARASINDA PAY BAŞINA 136 TL FİYATLA TALEP TOPLAYACAK.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.