Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: Erkenci mandalinalar dalında kaldı
Üreticiler işçi engeli nedeniyle zarar etti
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana'da erkenci mandalina üretiminde yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Doğan, elçilerin işçilerin işe çıkışına 9 gün boyunca engel olunması sonucu erkenci mandalinaların dalında kaldığını ve üreticilerin zarar gördüğünü bildirdi.
Doğan, açıklamasında söz konusu gelişmenin, Turunçgil Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu tarafından 27 Eylül 2025 tarihinde açıklanan erkenci mandalina kesim tarihi sonrasına denk geldiğini belirtti. Bu gecikme nedeniyle mandalinaların raf ömrünü kaybettiği ve üreticilerin ağır zarar uğradığını vurguladı.
Başkan Doğan, Adana'da tarımsal faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak amacıyla Adana Elçiler Derneğinin kurulduğunu, ayrıca çiftçi, işçi, tüccar, ziraat odaları, Çiftçiler Birliği, Turunçgil Üreticileri Birliği ve Budamacılar Derneği temsilcilerinin yılbaşından sonra Valiliğimizin başkanlığında bir araya gelerek ortak bir protokol hazırlayacağını kaydetti.
Doğan, "Bu oluşumun dışında kalan hiçbir kişi veya grup, Ziraat Odamızın muhatabı değildir ve üreticilerimiz adına konuşma yetkisine sahip değildir" ifadelerini kullanarak, koordinasyon dışı girişimlerin üreticiler adına bağlayıcı olmadığını belirtti.
Olayın üreticiye etkilerine dair Doğan, "Bu sorumsuzluk ve ihmalkarlığın asla kabul edilemez olduğunu ve üreticimizin emeği ile alın teriyle kimsenin oynamasına izin vermeyeceklerini" söyledi. Ayrıca, Yüreğir Ziraat Odası olarak çiftçimizin hakkını her platformda savunmaya ve emeğini korumaya devam edeceklerini vurguladı.
Sonuç ve olası etkiler
Doğan'ın açıklaması, erken kesim takvimiyle çakışan iş gücü kısıtlamalarının üretim ve pazarlama süreçleri üzerinde doğrudan ekonomik etkiler yaratabileceğini ortaya koyuyor. Erken dönem ürünlerin zamanında pazara ulaştırılamaması, üreticinin gelir kaybına ve ürün kalitesinin düşmesine neden oldu.
Yüreğir Ziraat Odası'nın açıklaması, taraflar arasındaki koordinasyonun artırılması ve planlanan protokol çerçevesinde işleyişin düzenlenmesinin önemine işaret ediyor. Doğan, üreticilerin haklarını korumak için gereken adımların kararlılıkla atılacağını ifade etti.
YÜREĞİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI MEHMET AKIN DOĞAN, ELÇİLERİN İŞÇİLERİN İŞE ÇIKIŞINA 9 GÜN BOYUNCA ENGEL OLUNMASI NEDENİYLE ERKENCİ MANDALİNALARIN DALINDA KALDIĞINI VE ÜRETİCİLERİN AĞIR ZARARA UĞRADIĞINI SÖYLEDİ.