Doğal bileşenlerle kompozit yara örtüsü geliştirme çalışması ADÜ Teknokent'te

ADÜ Teknokent'te Karya Farma HBX Ar-Ge Academy, keçi sütü peptitleri, Ficus carica lateksi ve örümcek ipeği içeren kompozit yara örtüsü projesi yürütülüyor.

Yayın Tarihi: 15.09.2026 09:38
Güncelleme Tarihi: 15.09.2026 09:38

Doğal bileşenlerle kompozit yara örtüsü geliştirme çalışması ADÜ Teknokent'te

ADÜ Teknokent'te doğal kaynaklı kompozit yara örtüsü çalışması

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Teknokent bünyesindeki Karya Farma HBX Ar-Ge Academy, yara iyileştirme alanında yeni bir inovasyon projesi başlattığını duyurdu. Projede keçi sütünden elde edilecek biyoaktif peptitler, Ficus carica (incir) lateksi ve örümcek ipeği tabanlı biyomalzemenin bir araya getirilerek laboratuvar ortamında kompozit bir yara örtüsü oluşturulması hedefleniyor.

Çalışma 'Keçi Sütü Kaynaklı Biyoaktif Peptitler ve Ficus carica Lateksi İçeren Örümcek İpeği Tabanlı Kompozit Yara Örtüsünün Geliştirilmesi ve İn Vitro Değerlendirilmesi' başlığını taşıyor ve doğal bileşenlerin bilimsel yöntemlerle ayrıştırılması, standardize edilmesi ve yeni nesil bir yara örtüsüne dönüştürülmesine odaklanıyor.

patent altyapısı ve kurumsal hedefler:

Karya Farma HBX Ar-Ge Academy Kurucusu Hakan Başlık, projenin temelinin kurumun yara iyileştirme alanındaki HBX-HYD813 kodlu ve 2020/03482 numaralı 'Yara İyileştirici Özelliğine Sahip Bir Farmasötik veya Nutrasötik Bileşim' patent çalışmasına dayandığını belirtti. Başlık ayrıca kurum bünyesinde geliştirilen 18 spesifik stratejik patent'in yeni projeler için önemli bir bilgi birikimi oluşturduğunu vurguladı.

Başlık, 'ADÜ Teknokent çatısı altında yürüttüğümüz çalışmalarımızda yalnızca yeni bir ürün ortaya koymayı değil, ülkemizin stratejik bilimsel ve teknolojik kapasitesine katkı sağlamayı hedefliyoruz' diyerek, mevcut patent altyapısını yeni biyomalzemelerle buluşturarak ileri araştırma modelleri geliştirme amacını açıkladı.

laboratuvar hedefleri ve güvenlik önceliği:

Proje kapsamında doğal örümcek ağının doğrudan kullanılmayacağı, bunun yerine steril, saflaştırılmış ve biyomedikal kullanıma uygun örümcek ipeği proteininin kompozitin taşıyıcı iskeleti olarak görev yapacağı planlanıyor. Keçi sütünden ayrıştırılacak biyoaktif peptitlerin yara yüzeyinde biyolojik destek sağlaması; halk arasında 'incir sütü' olarak bilinen Ficus carica lateksi fraksiyonlarının ise kontrollü miktarda sisteme eklenmesi hedefleniyor.

Geliştirilecek kompozit yapının nem dengesini koruması, sıvı emmesi, biyolojik bileşenleri kontrollü biçimde salması ve doku yenilenmesine uygun bir mikroçevre oluşturması araştırılacak. Ancak ekip, incir lateksinin proteolitik bileşenleri nedeniyle yüksek konsantrasyonlarda hücrelere zarar verme ve ciltte tahriş oluşturma potansiyeli bulunduğunu belirterek önceliğin güvenlik olduğunu vurguluyor.

Proje aşamasında incir lateksinin doğrudan kullanılmayacağı; bunun yerine fraksiyonların saflaştırılması, kimyasal içerik analizleri ve güvenli konsantrasyon aralıklarının saptanması öngörülüyor. Hücre kültürü deneylerinde incir lateksi fraksiyonunun zararlı etki göstermesi halinde üçlü formülasyonda ısrar edilmeyip keçi sütü kaynaklı peptitler ile örümcek ipeği temelli ikili kompozit yaklaşıma yönelinebilecek.

Araştırma halen laboratuvar düzeyinde sürdürülüyor ve ekip, ilk hedefin etkinlik iddiasında bulunmak değil; güvenli, ölçülebilir ve tekrarlanabilir laboratuvar sonuçları elde etmek olduğunu belirtiyor. Olumlu sonuçlar alınması durumunda etik kurul süreçleri, ileri biyouyumluluk çalışmaları ve deneysel modellerle geliştirme planlanıyor; insan kullanımına yönelik değerlendirmeler ise gerekli bilimsel, etik ve mevzuat aşamaları tamamlandıktan sonra gündeme gelecek.

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ (ADÜ) TEKNOKENT BÜNYESİNDE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜREN KARYA FARMA HBX...

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ (ADÜ) TEKNOKENT BÜNYESİNDE ÇALIŞMALARINI SÜRDÜREN KARYA FARMA HBX AR-GE ACADEMY, YARA İYİLEŞTİRME ALANINDAKİ PATENT BİRİKİMİNİ YENİ BİR İNOVASYON PROJESİNE TAŞIMAYA HAZIRLANDIĞINI DUYURDU. KEÇİ SÜTÜNDEN ELDE EDİLECEK BİYOAKTİF PEPTİTLER, İNCİR LATEKSİ VE ÖRÜMCEK İPEĞİ TABANLI BİYOMALZEMENİN BİR ARAYA GETİRİLEREK ELDE EDİLECEK KOMPOZİT YARA ÖRTÜSÜNÜN LABORATUVAR ORTAMINDA GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENDİĞİ BELİRTİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Hatice Kılıç

Merhaba, ben Hatice Kılıç. 32 yaşındayım, İzmir'deyim. aksiyon.com.tr Teknoloji kategorisinde yazıyorum. Ben işin 'görünen' kısmından çok 'arka planı' ile ilgilenirim. Yapay zeka, 'startup' ekosistemi ve siber güvenlik odak alanlarım. İleri görüşlü ve analitik bir yazarım.