30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 103. yılı Diyarbakır ve çevre illerde törenlerle anıldı
30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 103. yılı, Diyarbakır merkezli olmak üzere Batman, Siirt, Elazığ, Şırnak, Mardin ve Bingöl'de düzenlenen resmi törenlerle kutlandı. Törenlerde ortak uygulamalar arasında saygı duruşu, İstiklal Marşı, Atatürk Anıtı'na çelenk sunma, günün anlamına ilişkin konuşmalar, şiir dinletileri, halk oyunları ve birlik geçişleri yer aldı.
Diyarbakır
Diyarbakır Yenişehir ilçesindeki Anıt Park'ta düzenlenen törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Valilik önündeki törende Vali Murat Zorluoğlu, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Ertan İnaltekin ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Demet Ceylan halkı selamladı. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu; konuşmalar, şiirler, halk oyunları ve bando dinletisinin ardından helikopter ve birliklerin geçişiyle program sona erdi.
Törene katılanlar arasında AK Parti Diyarbakır Milletvekili Suna Kepolu Ataman, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Burak Özan, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Özgür Celbek, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Tarık Hekimoğlu, AK Parti İl Başkanı Ömer İler ile vali yardımcıları, kaymakamlar, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri yer aldı.
Batman
Batman Valiliği bahçesindeki törende saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu gerçekleştirildi. Turgut Özal Bulvarı'ndaki programda Vali ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp ve Garnizon Komutanı Vekili Albay Mustafa Kemal Aslan araçla halkı selamladı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu, Havacı Yüzbaşı Uğur Dündar günün anlamına ilişkin konuşma yaptı; öğrencilerin şiirleri ve geçit töreni ile program sona erdi.
Siirt
Siirt Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Vali ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya makamında tebrikleri kabul etti, Garnizon Komutanlığı Şehitliği ziyaret edilerek şehit mezarlarına gül bırakıldı. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda süren programda konuşmalar, halk oyunları, tekvando gösterisi ve birlik geçişi gerçekleştirildi; törende Garnizon Komutan Vekili Tuğgeneral Mustafa Er, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen ve İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk de hazır bulundu.
Elazığ
Elazığ Valiliği önündeki törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Vali Numan Hatipoğlu makamında tebrikleri kabul etti; Eski Öğretmenevi önündeki programda Vali Hatipoğlu ve Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları askeri araçla halkı selamladı. Mehter takımı, halk oyunları, jandarma komando timleri ile jandarma narkotik köpek timi gösterileri sunuldu; şiirler ve birlik geçit töreni ile program tamamlandı. Törene AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş ve 8. Kolordu Komutanı Tümgeneral Ümit Durmaz gibi davetliler katıldı.
Şırnak
Şırnak Valiliği bahçesinde düzenlenen törende saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu gerçekleştirildi. Vali Birol Ekici makamında tebrikleri kabul ettikten sonra Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende kent protokolü araçla halkı selamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu; Personel Binbaşı Tunay Güner günün anlamına ilişkin konuşma yaptı, öğrenciler şiirler okudu ve birliklerin geçişi ile tören sona erdi.
Mardin
Mardin Hükümet Konağı bahçesindeki törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, İstiklal Marşı ve saygı duruşu yapıldı. Vali Tuncay Akkoyun makamında tebrikleri kabul etti; 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'ndaki programda valinin halkı selamlamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu. Konuşmalar, şiirler, halk oyunları gösterileri ve dereceye giren sporculara ödül takdimi yapıldı; birlik geçişleri ile tören tamamlandı.
Bingöl
Bingöl Valiliği önündeki törende Atatürk büstüne çelenk sunuldu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajı okundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından 49. Tugay Komutanlığında görevli Üsteğmen İbrahim Bulur günün anlamına ilişkin konuşma yaptı. Törene Vali Ahmet Hamdi Usta, Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Gürcan ve kurum amirleri katıldı.
Genel değerlendirme: Bölgede düzenlenen törenler, resmi protokolün katılımı, kültürel gösteriler ve birlik geçişleri ile 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın anma ve kutlama geleneğinin sürdürülmesini sağladı. Törenlerin ortak unsurları arasında Atatürk Anıtı'na çelenk sunma, Cumhurbaşkanlığı mesajının okunması, şiir ve halk oyunları gösterileri yer aldı.
Mardin'de, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 103. yılı törenlerle kutlandı. Merkez Artuklu ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda düzenlenen törende İstiklal Marşı okundu, saygı duruşunda bulunuldu.