TEKNOFEST Diyarbakır'da T3 Vakfı öğrencileri projelerini sergiliyor
Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde devam eden TEKNOFEST 2026 yarışmalarında T3 Vakfı'nın İstanbul atölyelerinde eğitim gören çocukların projeleri ilgi çekiyor. T3 Vakfı Proje Koordinatörü Mustafa Kara, etkinliğe katılımın yoğun olduğunu belirterek "Ülke, artık teknoloji tüketen değil, üreten bir topluma dönüştük" dedi.
t3 vakfı atölyelerinden çıkan üç proje:
Kara, Diyarbakır TEKNOFEST'te atölye öğrencilerinin üç projesiyle yer aldığını aktardı. "Projelerimizden bir tanesi meteor yağmur takvimi. Öbür tarafta astronomi uzay bilimlerinde gelecek diye bir takımımız var. Gelecek takımımızın projesi de ayın evrelerine smile ettiğimiz güzel bir proje. Dikdur takımımız var. Bunların üçü de teknoloji atölyelerinde eğittiğimiz çocuklar tarafından yapılan proje." ifadelerini kullandı.
Kara, İstanbul'daki "deney-yap atölyeleri"ne sınavla öğrenci alındığını ve bu merkezlerde yapay zeka destekli teknoloji eğitimi verildiğini belirtti. Bu eğitimler sayesinde çocukların TEKNOFEST için proje üretmeleri teşvik ediliyor.
yarışmacıların çalışmaları ve yerli savunma hedefleri:
Etkinlikte ilkokul, lise ve üniversite düzeyinden takımların bulunduğunu ve katılımın yüksek olduğunu söyleyen Kara, son 10 yılda İHA ve SİHA alanında sağlanan ilerlemenin Türkiye'yi üst lige taşıdığını vurguladı ve "Dünyanın teknoloji üreten ilk 5 ülkesine girmeyi hesaplıyoruz" dedi.
Yarışmacılardan Kayra Necati Kara, havacılıkta yapay zeka yarışmasında ekiplerinin üç farklı görevde yapay zeka modelleri geliştirdiğini anlattı: "Pozisyon kestirme, nesne tespiti görevlerimiz var. Sonuç verecek en iyi yapay zeka modellerini eğitmeye çalışıyoruz." Takımlarının geliştirdiği Vakkas adlı önleyici dronun bir girişime dönüştüğünü, üretici adının Hamidiye Savunma Teknolojileri olduğunu ve aracın ana çalışma mantığının "hedef sabit kanatlı insansız hava aracı kamikaze dronları tespit, takip edip daha sonra hedef araca kitlenip belli bir mesafe yakınına gelip imha etmek" şeklinde olduğunu aktardı.
Kara, Diyarbakır'ın misafirperverliğinden memnuniyetini dile getirdi, veliler ve çocukların ilgisinin yüksek olduğunu belirterek bazı katılımcıların gelecek yıl yeniden gelmek istediğini söyledi ve Güneydoğu'da sürekli bir varlık sürdürme arzularını ifade etti.
T3 Vakfı Proje Koordinatörü Kara: "Artık teknoloji tüketen değil, üreten bir topluma dönüştük"