Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iki ayrı iddianamede, altısı tutuklu 15 şüpheli hakkında 'suçluyu kayırma' suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianame, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandı ve Diyarbakır 17. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.
Narin Güran, 21 Ağustos 2023 tarihinde kaybolmuş ve 8 Eylül 2023'te Eğertutmaz Deresi'nde cansız bedenine ulaşılmıştı. Olayın ardından başlatılan soruşturma çerçevesinde, başta Narin'in anne ve yakınları olmak üzere 15 şüpheli gözaltına alındı.
İddianamede, Narin Güran'ın kaybolduğu sırada ağabeyi Baran Güran tarafından 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılmış olan kayıp ihbari ile birlikte yapılan arama faaliyetlerine atıf yapılmakta. Aramalar sırasında, Narin'in kuzeni Muhammed Kaya'nın, Suriyelilerin kaldığı çadırların yakınında bir çocuk terliği bulduğu ve durumu yetkililere bildirmediği belirtiliyor. Bu terliğin Narin'e ait olduğu iddiaları, şüphelilerin ifadeleriyle çelişkili bir şekilde gelişti.
Başsavcılık, Narin Güran cinayeti davasında, tutuklu sanıklar Yüksel, Enes ve Salim Güran’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti. Ayrıca, cinayetle ilgili delilleri yok etmekle suçlanan Nevzat Bahtiyar'a da ceza istendi. İddianame, birçok şüphelinin çelişkili ifadeler vermesi ve arama çalışmalarını engelleyici hareketlerde bulunmalarını vurgulamakta.
Diyarbakır 2. Çocuk Mahkemesi'ne sunulan diğer iddianamede de, suça sürüklenen üç çocuk hakkında benzer 'suçluyu kayırma' suçlamaları yer alıyor. Bu çocukların da ifadelerinin çelişkili olduğu ve araştırmaları saptırıcı hareketlerde bulundukları ifade ediliyor.
İddianameler, biyolojik ve maddi delil toplama süreçlerinin kritik öneme sahip olduğu bir davayı kapsamaktadır. Şüphelilerle birlikte, aile bireylerinin ifadesindeki tutarsızlıklar, olayın seyrini değiştirmeye yönelik organize bir çabanın varlığına işaret etmektedir.