Atölye tanıtımı:
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) bünyesindeki Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezinde, tescilli yöresel ürünlerin pizza ile buluşturulacağı yeni bir atölye açıldı. Merkezde yürütülecek çalışmalar, sadece pizza yapımını öğretmekle kalmayacak; aynı zamanda yöresel ürünlerin farklı sunumlarla değerlendirilmesi ve markalaşma süreçlerine katkı sağlamayı hedefliyor.
DTSO Başkanı Mehmet Kaya, atölyenin kapsamını anlatırken merkezin gastronomi ve turizm arasındaki köprüyü güçlendireceğini vurguladı. Kaya, 'Gerçekten önemli bir çalışma. Burası Gastro İnovasyon Merkezi. Biz, turizmde gastronominin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. 2022’den beri çalışarak ve altyapısına yatırım yaparak, gelecekte önümüze çıkacak önemli bir turizm destinasyonunu bilerek bu çalışmaları başlattık.' sözleriyle projenin uzun vadeli amaçlarına dikkati çekti.
Eğitim programı ve katılımcılar:
Atölye kapsamında düzenlenecek eğitimler öncelikle kadınlar ve gençler üzerine odaklanacak. Programlar, pizza yapım teknikleri, yöresel malzeme uyarlamaları ve girişimcilik süreçlerini kapsayacak şekilde planlandı. Eğitimler Champion Pizza kurucusu ve dünya pizza şampiyonu Hakkı Akdeniz ile birlikte yürütülecek; Akdeniz'in deneyimi, atölye katılımcılarına uygulamalı bir öğrenme imkânı sunacak.
DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Ok, projenin çıkışını ve hedef kitlesini şu sözlerle özetledi: 'Pizza atölyesi fikri nereden çıktı? Yöresel ürünler ve evrensel lezzetleri buluştururken neden böyle bir çalışmaya girdik? Bir yıl önce Hakkı bey, Gastro İnovasyon Merkezi’ni ziyaret etmişti... Çocuklar, gençler gibi daha farklı hedef gruplarına hitap etmek için de pizza gibi çalışmalar yapabileceğimizi düşündük.' Ok ayrıca KEYMA'daki 10 kadın katılımcının 3-4 günlük bir eğitimle atölye çalışmalarında yer aldığını ve toplamda 5 farklı pizza sunulacağını belirtti.
Girişimcilik ve gelecek hedefleri:
Proje, katılımcıların kendi işlerini kurmalarına katkı sunmayı hedefliyor. Atölye çalışmalarında hem üretim hem de pazarlama boyutlarına yer verilecek; böylece yöresel ürünlerin dünya pazarlarına taşınması ve yeni nesil tüketici gruplarıyla buluşması amaçlanıyor. Mehmet Kaya'nın sözlerinde öne çıktığı gibi, bu adım yerel ürünlerin korunup gelecek kuşaklara aktarılması ve destinasyon turizmi açısından önem taşıyor.
Champion Pizza kurucusu Hakkı Akdeniz de projenin kendisi için 15 yıllık bir hayal olduğunu ifade etti: 'Hep memleketimde pizza okulu açmak, gençlere güzel bir örnek olmak istiyordum. Ta oralara gidip başarı elde ettim. Dünya pizza şampiyonu oldum, dünyanın en uzun pizzasını yapıp güzel şeylere imza attım. Bu imzayı aynı şekilde işte burada da atayım istedim.'
Konuşmaların ardından atölye eğitimine katılanlara sertifikaları takdim edildi, açılış kurdelesi kesildi ve hazırlanan pizzalar davetlilere ikram edildi. Projenin sürdürülebilirliği; düzenli eğitim, ürün çeşitlendirme ve girişimci destek mekanizmalarının işletilmesine bağlı olacak ve yerel ekonomiye katkı sağlama potansiyeli taşıyor.
DİYARBAKIR GASTRO İNOVASYON MERKEZİ’NDE TESCİLLİ YÖRESEL ÜRÜNLERİN PİZZA İLE BULUŞTURULACAĞI YENİ ATÖLYE AÇILDI.