Diyarbakır’da kadınlar atölyede atıkları estetik ve işlevsel ürünlere dönüştürüyor
Agroekoloji İklim Okulu'nda gerçekleşen çalışma, yeniden kullanım kültürünü güçlendirmeyi ve atık oluşumunu azaltmayı hedefliyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen atölye, kadınların doğayla kurduğu kadim bağı anımsatmayı ve atık malzemeleri estetik bir görünüme kavuşturarak geri dönüştürmeyi amaçladı.
Etkinlik, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı koordinasyonunda Agroekoloji İklim Okulu'nda gerçekleştirildi. Atölyede amaç, atık malzemelerin yeniden kullanılabilir hale getirilmesi ve böylece atık oluşumunun azaltılmasına katkı sağlamaktı.
Çalışmada, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde görevli eğitmenlerin katkılarıyla katılımcılara uygulamalı eğitim verildi. Kadınlar atık plastik, cam ve metal malzemeleri yeniden şekillendirerek hem estetik hem de işlevsel ürünlere dönüştürdü.
Atölye, tüketim kültürünün etkilerine dikkat çekerken yeniden kullanım alışkanlıklarını teşvik eden somut bir örnek sundu. Bu yaklaşım, atık yönetimi stratejileri içinde pratik çözümler geliştirilmesine ve toplumsal farkındalığın artmasına hizmet ediyor.
Sonuç olarak, atölye çalışması atıkların estetik ve fonksiyonel değer kazanabileceğini göstererek yeniden kullanım kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağladı ve sürdürülebilir atık yönetimi hedeflerine yönelik uygulamalı bir model sundu.
DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, KADINLARIN DOĞAYLA KURDUĞU KADİM BAĞI HATIRLATMAK VE ATIK MALZEMELERİ ESTETİK BİR GÖRÜNÜME KAVUŞTURUP GERİ DÖNÜŞTÜRMEK AMACIYLA ATÖLYE DÜZENLEDİ.