Diyarbakır’da birkaç günlük pazarın kalıcı esnafa maliyeti

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, kısa süreli fuarların yerel esnafın kazancını böldüğünü belirterek, düzenlemelerde Diyarbakır esnafına öncelik istedi.

Yayın Tarihi: 06.08.2026 11:10
Güncelleme Tarihi: 06.08.2026 11:10

Diyarbakır’da birkaç günlük pazarın kalıcı esnafa maliyeti

DESOB başkanı uyarıyor

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkan Vekili Alican Ebedinoğlu, kentte yıl boyunca hizmet veren esnafın birkaç günlük ticari organizasyonlar uğruna mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. Ebedinoğlu, "Geçici ticaret uğruna kalıcı esnafımızı kaybetmeyelim" çağrısını yineledi.

Esnafın ağırlaşan mali yükleri:

Ebedinoğlu, Diyarbakır’daki esnafın bugün yüksek kira, artan girdi maliyetleri, vergi ve SGK yükleri, personel giderleri ve vatandaşın satın alma gücündeki düşüş gibi çok yönlü baskılar altında olduğunu vurguladı. Buna karşın yerel esnafın yılın 365 günü kepengini açtığını, vergisini ödediğini, SGK ve Bağ-Kur primini yatırdığını ve istihdam sağladığını hatırlattı.

Bu şartlar altında, birkaç günlüğüne kentte kurulacak pazarlar veya geçici satış noktalarının, yerel esnafın katlandığı maliyetlere katılmadan aynı pazarda faaliyet göstermesinin haksız rekabet doğurduğunu belirtti. Ebedinoğlu, bir esnaf yıllık yükümlülüklerini yerine getiriyorsa, geçici gelen işletmelerle aynı şartlarda değerlendirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Organizasyonlara ilişkin talepler ve çözüm önerileri:

DESOB Başkanı, fuar, festival ve benzeri etkinliklere karşı olmadıklarını ancak adaletsiz rekabete karşı olduklarını kaydetti. Ebedinoğlu, etkinliklerin şehir ekonomisine katkı sağlayacağı iddiasıyla yerel esnafın zarar görmesinin kabul edilemeyeceğini, aksi takdirde yerel ticaretin damarlarının zayıflatılacağını ifade etti.

Yetkililere çağrıda bulunan Ebedinoğlu, bundan sonra düzenlenecek tüm ticari organizasyonlarda yerel esnaf ve meslek kuruluşlarının görüşünün alınması, esnafın sürece dahil edilmesi ve adil rekabet şartlarının oluşturulmasını istedi. Ayrıca fuar ya da festival düzenlenecekse, bunun ekonomik getirisinin öncelikle Diyarbakır halkına ve esnafına yansıması gerektiğini vurguladı.

Ebedinoğlu son olarak, "Esnaf sadece dükkân sahibi değildir. Esnaf; istihdamdır, vergidir, üretimdir, mahalledir, sokaktır, şehrin ekonomisidir. Esnaf ayakta kalırsa şehir ayakta kalır" diyerek, uygulamaların esnafın önünü açacak şekilde şekillendirilmesini talep etti.

DİYARBAKIR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (DESOB) BAŞKANI VE TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI...

DİYARBAKIR ESNAF VE SANATKARLAR ODALARI BİRLİĞİ (DESOB) BAŞKANI VE TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU (TESK) GENEL BAŞKAN VEKİLİ ALİCAN EBEDİNOĞLU

Yazar
EDİTÖR

Mustafa Şahin

Adım Mustafa Şahin, 33 yaşındayım. İstanbul'da yaşıyorum. aksiyon.com.tr'de Gündem editörüyüm, uzmanlık alanım güvenlik ve savunma politikaları. Ciddi ve disiplinli biriyim. Okuyucularımıza derinlemesine analizler ve özel dosyalar hazırlamayı seviyorum.