Diyarbakır Çüngüş’te üretilen 'Mezopotamya somonu' dünya pazarına sevk ediliyor

Diyarbakır Çüngüş’te Atatürk Barajı havzasındaki 500 ton kapasiteli tesiste üretilen 'Mezopotamya somonu' bir hafta içinde iç ve dış pazarlara sevk edilecek.

Yayın Tarihi: 08.11.2025 09:08
Güncelleme Tarihi: 08.11.2025 09:08

Diyarbakır Çüngüş’te üretilen 'Mezopotamya somonu' dünya pazarına sevk ediliyor

Diyarbakır Çüngüş’te üretilen 'Mezopotamya somonu' dünya pazarına sevk ediliyor

Atatürk Barajı havzasında yer alan Çüngüş ilçesindeki balık üretim tesisinde üretilen "Mezopotamya somonu", hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalara gönderilmeye hazırlanıyor. Tesis, 1 yıl önce faaliyete geçti ve bölgeye yeni bir su ürünleri üretim modeli kazandırdı.

Tesis yapısı ve üretim süreci

Tesisin üretim kapasitesi 500 ton olarak belirlenmiş ve alanda 80 kafes kurulumu yapılmıştır. Yavru balıklar kuluçka dönemini Isparta'daki havuzlarda tamamladıktan sonra, yaklaşık 300 gram ağırlığa ulaştıklarında tırlarla Çüngüş'teki kafeslere taşındı. Buradaki büyüme dönemi tamamlanan balıklar toplanarak sevkiyat için hazırlanıyor.

Sevkiyat takvimi ve istihdam

İşletme yetkilileri, gelişimi tamamlanan balıkların bir hafta içinde toplanıp sevkıya çıkarılacağını, sevkiyatların 1 aya kadar süreceğini belirtiyor. Tesis bünyesinde 26 çalışan görev yapıyor ve hem iç hem dış pazara yönelik dağıtım planlanıyor.

İşletme Müdürü Volkan Yıldızhan konuyla ilgili şunları söyledi: "Küçük bir ilçedeyiz, güzel bir potansiyeli sahip olduk. Allah’ın izniyle güzel bir şekilde üretime başladık. Şu an 500 ton civarında kapasitemiz var. 26 çalışanımız var. Bir hafta içerisinde sevkiyatlarımız başlayacak. 1 aya kadar sürecek bir sevkiyatımız olacak. Yurt içi ve yurt dışına sevkiyatlarımız olacak. 2025’in 3’üncü ayında burada üretime başladık. 1 yıllık tesis. Önümüzdeki süreçte kapasiteyi artıracağız".

Gelecek planları ve bölgesel etkiler

Tesis yönetimi, mevcut kapasitenin artırılmasının hedeflendiğini ifade ediyor. Bölgede kurulan üretim altyapısı, yerel istihdamı desteklemenin yanı sıra su ürünleri ihracatı açısından yeni bir tedarik hattı oluşturuyor. Kuluçka ve erken dönem yetiştirme süreçlerinin Isparta ile koordinasyon halinde yürütülmesi, tedarik zincirinin kontrolünü güçlendiriyor ve sevkiyat takviminin planlı yürütülmesini sağlıyor.

Öne çıkan veriler: tesis kapasitesi 500 ton, 80 kafes, yavru balıklar 300 gram olarak transfer ediliyor, 26 çalışan, sevkiyatlar bir hafta içinde başlayıp 1 aya kadar sürebilecek.

DİYARBAKIR'IN ÇÜNGÜŞ İLÇESİNDE ATATÜRK BARAJI HAVZASINDA KURULAN 500 TON KAPASİTELİ BALIK ÜRETİM...

DİYARBAKIR'IN ÇÜNGÜŞ İLÇESİNDE ATATÜRK BARAJI HAVZASINDA KURULAN 500 TON KAPASİTELİ BALIK ÜRETİM TESİSİNDE ÜRETİLEN "MEZOPOTAMYA SOMONU" DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK.

DİYARBAKIR'IN ÇÜNGÜŞ İLÇESİNDE ATATÜRK BARAJI HAVZASINDA KURULAN 500 TON KAPASİTELİ BALIK ÜRETİM...

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.