Diyarbakır Çüngüş'te 31 Yıldır El Yapımı Süpürge Üreten Hakkı Çatalkaya
67 yaşındaki Hakkı Çatalkaya, Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde sahip olduğu 10 dönümlük arazide 1995'ten bu yana süpürge bitkisi ekiyor, hasadını yaptıktan sonra iş yerinde dokuyarak süpürge haline getirip satışa sunuyor.
Üretim süreci
Çatalkaya üretim sürecini şöyle anlatıyor: "Süpürge bitkilerini tarlada ekiyorum, sonra tohumlu bir şekilde hasat ediyorum. Daha sonra suya bırakarak, esnek bir hal almasını sağlıyorum. Bu işlemlerin ardından işyerinde makinelerle presleyerek ve dikimini yaparak süpürge haline getiriyorum". Ekim, hasat ve işleme aşamaları büyük ölçüde kendi imkânlarıyla yürütülüyor.
Pazar ve üretim kapasitesi
Çatalkaya, ailesini bu işle geçindirdiğini ve el yapımı süpürgelere rağbetin yüksek olduğunu belirtiyor. Yılda yaklaşık 800 süpürge üretebilen usta, ürünlerinin civar illerden de tercih edildiğini ve bunların el emeği ve sağlam olduğunu vurguluyor.
Mesleğin aktarımı
31 yıllık tecrübesini yeni kuşaklara aktarmak istediğini söyleyen Çatalkaya, kendi imkânlarının bunun için yetersiz olduğunu ifade ediyor. Meslek edindirme kursları ve destek programlarının devreye girmesiyle bu geleneğin gelecek kuşaklara taşınabileceğini belirtiyor.
DİYARBAKIR'IN ÇÜNGÜŞ İLÇESİNDE YAŞAYAN 67 YAŞINDAKİ HAKKI ÇATALKAYA, 31 YILDIR KENDİNE AİT 10 DÖNÜMLÜK ARAZİDE EKTİĞİ SÜPÜRGE BİTKİLERİNİ YETİŞTİRİP, HASADINI YAPTIKTAN SONRA İŞ YERİNDE DOKUYARAK SÜPÜRGE HALİNE GETİRİYOR.