Diyanetten gençlere ve ailelere çağrı: evliliği kolaylaştırın
Hutbenin ana söylemi ve çağrısı
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu hafta okunan Cuma hutbesinde "Aile olmak" başlığıyla cemaatin karşısına çıkıldı. Hutbe, ailenin toplum ve birey hayatındaki yerini tanımlarken, evliliklerin kolaylaştırılması ve çocuk sahibi olmaktan kaçınılmaması yönünde çağrı yaptı.
Hutbede ailenin tanımı detaylı biçimde aktarıldı: "Aile, İslam’ın ilkelerini belirlediği nikah akdiyle kurulan huzur ve muhabbet yuvasıdır. Sıkıntıların birlikte omuzlandığı; kederlerin paylaşıldığı, sevinçlerin çoğaltıldığı huzur ocağıdır. Aile; bizleri, günahlardan uzak tutan güvenli bir sığınaktır. Millî ve manevi değerlerimizi kuşaktan kuşağa aktarmamıza vesile olan bir müessesedir. Aile olmak, sadece aynı mekanı paylaşmak değildir. Aile olmak, dünyayı da ahireti de cennete çevirmek için el ele verebilmektir". Hutbede ayrıca Peygamberimiz Hz. Muhammed S.A.V. efendimizin hayatından kesitlere yer verildi.
Evliliği kolaylaştırmanın toplumsal boyutu
Hutbede vurgulanan diğer bir nokta, toplumun ekonomik kaygılar nedeniyle çocuk sahibi olmaktan kaçınma söylemlerinin arttığı yönündeki tespitti. Metinde belirtildiği üzere: "Her geçen gün, aile değerlerimiz örselenmekte; evlilikler, külfetli hale getirilmekte; bekârlık ve evlilik dışı hayat teşvik edilmektedir. İnancımızda rızkın Allah’a ait olduğu vurgulanmasına rağmen, ‘çocuk sahibi olmanın hayatı zorlaştırdığı’ söylemleri günden güne artmaktadır."
Hutbe, devletlerin geleceğinin ailenin kurulmasına, korunmasına ve güçlendirilmesine bağlı olduğunu hatırlatarak "Milletlerin en büyük sermayesi, milli ve manevi değerleriyle yetişen nesillerdir." ifadesine yer verdi. Son olarak, hutbede açıkça belirtildi: "Göz aydınlığı evlatlarımızın evliliklerine yardımcı olmak, sadece anne ve babaların değil bütün toplumun ortak sorumluluğudur."
Bu söylem, hutbenin ana mesajını; aile kurumunun korunması ve gençlerin evlilik sürecinde desteklenmesi gerektiğini ortaya koyan çağrı olarak pekiştiriyor.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN BU HAFTA OKUNAN CUMA HUTBESİNDE AİLENİN ÖNEMİ ANLATILARAK EVLİLİĞİN KOLAYLAŞTIRILMASI İSTENDİ. BİR ÜLKENİN EN ÖNEMLİ GELECEĞİNİN VE ZENGİNLİĞİNİN ÇOCUKLAR OLDUĞU DA BELİRTİLEN HUTBEDE HAYATI ZORLAŞTIRDIĞI GEREKÇESİ İLE ÇOCUK SAHİBİ OLMAKTAN DA KAÇINILMAMASI GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ.