
Disleksi hepimizin bildiği gibi öğrenim zorluğu çekme hastalığıdır. Bu hastalık genellikle okul döneminde başlar. Okuma- yazmada zorluk yaşamak, kelimeleri hecelere ayıramamak, yazarken bir türlü seri olamamak, yanlış konuşmak gibi bir çok belirtileri vardır.
Çocuğunu okul çağına geldiğinde disleksi mi değil mi diye gözlemleyebilirsiniz. Ancak şu da unutulmamalıdır ki disleksinin boyutu ve semptomları her çocukta aynı olmayabilir, farklı farklı belirtiler olabilir.
Disleksi tanısı konulan çocuklar incelendiğinde, bunun genetik veya çevresel faktörlerden oluşan bir hastalık olduğu görüldü. Beyinin dili işleme kısmında görülen bu hastalığın sonradan da yaşanabilmesi söz konusudur. Bir kaza sonucu gelişecek beyin hasarı, inme, ya da yaşlılık nedeniyle bunama gibi sonradan oluşan sorunlar yüzünden de desleksi yaşanabilmektedir.
Disleksi çocuklar hangi harfleri karıştırır?
Disleksisi olan çocuklar duyduğu kelimeleri yazarken harfleri yanlış, eksik ya da ters yazma gibi sorunlarla karşılaşır. Sıklıkla b-d, b-p, m-n, z-s, d-t, f-v, ğ-g ve noktalı harfleri birbiri ile karıştırabilir.
Disleksi en erken kaç yaşında anlaşılır?
Disleksinin en erken belirtileri çocukların ses çıkarmayı öğrendikleri 1-2 yaşlarında ortaya çıkar. Konuşma gecikmesi var ise aileler çocukları gözlem altında tutmalıdır.