
Dışişleri Bakanlığı'ndan Sert Açıklama
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan 'Madleen' isimli gemiye yaptığı saldırıya sert tepki gösterdi. Bakanlık, yapılan müdahalenin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu ifade etti.
Uluslararası Hukukun İhlali
Açıklamada, "Gazze'ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan ve içinde vatandaşlarımızın da bulunduğu 'Madleen' adlı gemiye uluslararası sularda seyrettiği esnada İsrail güçlerince müdahalede bulunulması, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir" ifadesine yer verildi.
İsrail'in Terör Devleti Olma İmajı
Bakanlık, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin seyrüsefer serbestisini ve deniz güvenliğini tehdit eden saldırısının, İsrail’in bir terör devleti olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirtti. Açıklamada, Gazze'de açlığı bir silah olarak kullanan ve insani yardımların ulaştırılmasını engelleyen İsrail'in soykırım politikalarına karşı uluslararası toplumun haklı tepkisinin süreceği vurgulandı.
Madleen Gemisine Müdahale Detayları
Tüm bu gelişmeler, 'Madleen' isimli 18 metrelik yelkenlinin 1 Haziran'da İtalya'nın Katanya kentindeki San Giovanni Li Cuti Limanı'ndan Gazze için yola çıkmasıyla başladı. Özgürlük Filosu Koalisyonu tarafından düzenlenen bu misyon çerçevesinde, gemiye müdahale edildiği, iletişimin kesildiği ve gemideki gönüllülerin İsrail ordusu tarafından kaçırıldığı iddia edildi.
Gemide Bulunanlar
Madleen gemisinde, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Fransız üyesi Rima Hassan, Almanya vatandaşı Yasemin Acar, Türkiye'den Hüseyin Şuayb Ordu, Brezilya'dan Thiago Avila, İspanya'dan Sergio Toribio, Hollanda'dan Marco van Rennes, Fransa'dan Baptiste Andre, Reva Viard, Pascal Maurieras, Yanis Mhamdi, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve gazeteci Omar Faiad olmak üzere toplam 12 kişi bulundu.